Frågor och svar om incest

20 May 2002, 15:45 5819
Annat, 0 år
Question


Jag är en kille på 15 år och jag har en fråga.Jag och min mamma har haft sex ihop, min mamma är 32. Jag har ingen pappa. Min mamma e sexig tycker jag och hon vill ha sex med mej. Är detta onormalt!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det som är onormalt i det du beskriver är att din mamma som är vuxen vill ha sex med sin egen son. Det är och förblir fel eftersom det är du som i sista hand tar mest skada av det hela. Att en mamma vill ha sex med sin son är en allvarlig psykisk störning hos den vuxne. Det kanske låter hårt i dina öron men det som din mamma gör är att utnyttja dig, och i samtliga fall jag stött på har ett sådant utnyttjande lett till att barnet fått ganska allvarliga svårigheter som vuxen både när det gäller sexlivet och när det gäller hur man mår rent psykiskt. Utan att skrämma upp dig för mycket så du tror att du nu inte kommer att kunna leva ett bra liv i framtiden, så vill jag ändå betona allvaret i det hela. Förhållandet mellan ett barn och dennes förälder är inte jämlikt på något sätt, utan barnet är beroende av föräldern och har varit i hela sitt liv. Inte minst gäller detta i tonåren när man psykologiskt formas till den vuxna person man sedan blir, både när det gäller känslor, kärlek, relationer, sex mm. När den vuxne kliver över gränsen och börjar ha sex med sitt barn, så har den vuxne kraftigt missbrukat sin roll som förälder. Föräldrar skall ge kärlek och omsorg till sina barn/ungdomar, och inte utnyttja dom sexuellt för sin egen vinning.
Jag skulle önska att du kunde gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller skolkuratorn och berätta om detta. Du kanske idag inte känner att det är något fel, men tro mig, inget gott kan komma ut av att du har sex med din mamma. Så för att du inte skall råka illa ut i framtiden utan kunna ha det där bra livet som alla barn och ungdomar förtjänar att få, så måste det hela få ett slut. Jag vet att det är bland det svåraste som finns att berätta om för en okänd människa, och har du någon annan vuxen du känner och litar på så kan du berätta för denne till att börja med, för att sedan få denne personens stöd att berätta det för någon som kan hjälpa till på ett effektivare sätt för att förändra situationen. Men har du ingen sådan person i din närhet, hoppas jag verkligen att du kan gå och berätta för någon på Ungdomsmottagningen eller någon i skolan som kan hjälpa till att få stopp på det hela. Känns det alldeles för svårt att berätta öga mot öga, så skriv ett brev till typ skolkuratorn så får hon/han söka upp dig efter att hon/han läst det hela. Ingen kommer att tycka du är konstig eller onormal för att detta hänt. Du har ingen som helst skuld i detta för det är som jag sagt din mammas ansvar, varför du inte gjort något som helst fel. Och detta gäller även om du själv tycker att din mamma är sexig!!! Jag hoppas verkligen att du har både modet och kraften att berätta för någon så att det kan få ett slut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar