Frågor och svar om kompis

21 May 2002, 20:03 123
Annat, 0 år
Question


Vad ska man göra om man är kär i sin bästa killkompis?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man blir kär i sin kompis så har man bara två val. Försöka komma över sin känsla eftersom man inte vill riskera vänskapen genom att blanda in kärlek, eller satsa på att känslorna är besvarade med risk att förlora en god vän om det visar sig vara fel.
Vilket man väljer kan man bara bestämma själv. Men man kan ha lite frågor som hjälp när man skall fatta beslutet, såsom:

Hur tror jag att ett förhållande mellan oss skulle funka? (eftersom man redan känner sin kompis så vet man ju vilka sidor hos honom som man gillar och vilka man inte gillar)
Hur tror jag att min kompis skulle reagera om han fick veta att jag var kär i honom?
Skulle jag klara av att vara kompis med honom efter att jag berättat hur jag känner och han sagt att han inte är intresserad?
Hur viktigt är det att jag får behålla honom som vän?

Ja, det är några frågor du kan ställa till dig själv för att kunna bestämma om du ska satsa på att det skall bli ni två, eller om du skall lägga ner det hela och acceptera att ni bara är vänner. Det finns säkert många frågor till du kan använda som hjälp, så du kan ju börja med att försöka komma på några fler som du tror är viktiga för dig att svara på för att kunna besluta.
När du sedan beslutat så beror ju fortsättningen på vad du har bestämt. Väljer du att er vänskap är för viktig för att riskeras så har du ett arbete framför dig med att ta hand om ditt brustna hjärta. Det är ju extra svårt eftersom ni är kompisar, varför man ibland kan behöva ta en paus från kompisen. Om man tror att det funkar för kompisen, tycker oftast jag det är bäst att ändå prata med sin kompis och berätta som det är även om man bestämt sig för att inte satsa. Detta för att det inte skall bli alltför konstigt när man behöver dra sig undan ett tag. Man kan tex säga till sin kompis att man har starkare känslor för honom men att man inte vill att vänskapen riskeras, varför man drar sig undan ett tag tills känslorna har lugnat ner sig lite. Detta brukar faktiskt dom flesta kompisar både förstå och respektera.
Om du istället skulle besluta dig för att satsa så tycker jag som sagt att man skall vara medveten om att man riskerar en vänskap genom att blanda in kärlek, men om man känner att man kan ta den risken så finns det ju inget att tveka på.
Det behöver inte vara så att man förlorar sin kompis även om det nu skulle visa sig att kompisen inte är intresserad på det sättet, men för säkerhets skull tycker jag att man skall förbereda sig på att det kan bli så.
När man väl bestämt sig så är det inte så mycket annat att göra än att prata med kompisen och säga som det är. Man kan förvisso pejla lite först och fråga hur han tror att han skulle reagera ifall du blivit kär i honom. Detta är ju ett sätt att få reda på hur han skulle hantera det hela, utan att man avslöjar sig, men här får du själv försöka känna efter vilket som är bäst för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar