Frågor och svar om samlag

21 May 2002, 20:20 185
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Vi är två tjejer på 14 och 15 år som undrar hur det kommer att vara första gången. Vart ska man göra det? Kan man töja ut på något sätt innan så det inte gör lika ont?

Tacksamma för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hur det kommer att vara första gången finns det faktiskt ingen som kan svara på. Det beror på så många saker att det inte går att ge ett korrekt svar. Tex beror det på hur pass mogna ni själva känner er, och om ni gör det för att ni verkligen vill ha sex med den kille som ni gör det med, eller om ni bara gör det med någon som inte betyder så mycket för att få det gjort. Det kommer också att spela stor roll hur pass väl ni känner killen och hur pass avslappnade ni kan känna er tillsammans med honom. Vidare kommer det att bero på hur killen är som person, vilken erfarenhet av sex han har, och hur uppmärksam han är på vad som är skönt för tjejen. Dessutom kommer det att bero på det som ni redan är inne på nämnligen hur mödomshinnan ser ut. Det är faktiskt så att många tjejers mödomshinna är helt eller delvis sprucken redan innan dom har sex första gången, vilket kan hända när man använder tamponger, ägnar sig åt fysisk aktivitet såsom ridning, fotboll, dans eller vad som helst. Ja, som ni förstår så finns det en massa saker som kommer att spela roll för hur ni båda kommer att uppleva er sexdebut. Det enda jag kan säga är att debuten oftast blir en skönare upplevelse om man inte stressar utan väntar tills man känner sig redo och tills man träffat någon som man verkligen vill ha sex med. Vidare så brukar det bli bättre om man känner förtroende för sin kille och känner att man kan prata om det hela, både hur man vill ha det och hur man känner under tiden och efteråt. Generellt så brukar inte sexdebuten bli så lyckad om man är alltför ung, eftersom man inte hunnit mogna tillräckligt som person för att våga gå helt på sina egna känslor, utan att man lätt faller för kompistryck att man skall ha gjort det, eller känner sig pressad av sin partner att göra det innan man är redo. Vidare tycker man oftast att det är mycket mer pinsamt att prata sex med sin kille när man är ung, och prata är faktiskt viktigt eftersom killen inte kan veta vad som är skönt för en själv om man inte kan prata och berätta.
Som ni kanske förstår finns det därför inget direkt svar på er fråga om hur det kommer att vara, eller vart man skall göra det. Det behöver inte heller göra ont. Det beror som sagt på hur mödomshinnan ser ut, men även om den är helt intakt så handlar det också om hur redo man känner sig. Om man känner sig trygg och säker på att man gör rätt är det nämligen lättare att bli ordentligt upphetsad, vilket hjälper till för att det inte skall göra ont. Vidare handlar det hela också om hur försiktig killen är och vilken hänsyn han tar dom första gångerna.
Sammanfattningsvis kan jag bara hoppas att ni två kommer ha modet att ha sex först när det känns rätt, för då har ni allra störst chans att få en lyckad start på ert sexliv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar