Frågor och svar om obesvarad kärlek

21 May 2002, 20:52 130
Kille, 0 år
Question


hejsan, det är så här att jag har en tjej-kompis som jag är kär i men som alla mina kompisar hatar. det är så att den här tjejen säger att hon ska ringa men ringer (nästan) aldrig då hon lovat det. sen säger hon att vi kan träffas och hitta på något, men när vi väl ska träffas så har hon alltid en ursäkt eller rättare sagt nått annat att göra så vi inte kan träffas, vet inte om hon ljuger eller om hon bara struntar i mig. men problemet är det att jag inte kan sluta vara kär i henne. känns som det inte spelar nån roll om hon skulle skjuta mig i bröstet. skulle vara kär i henne iallafall. vet inte var jag ska ta vägen. vad jag ska göra osv.. är väldigt deprimerad över detta.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att vara olyckligt kär är en jättejobbig känsla, och extra jobbigt blir det såklart när tjejen man är kär i inte beter sig riktigt schysst. Själva känslan av att du är kär i henne kan vara svår att göra något åt, vilket du redan märkt, men det finns faktiskt en del du kan göra för att det inte skall plåga dig så mycket. För att inte bli så deppig så är det ganska viktigt att man hittar ett eget liv och saker som man tycker är roliga och meningsfulla även om man inte får tjejen man vill ha. Därför är mitt tips till dig att du försöker att engagera dig lite mer i kompisarna under en tid framöver. Försök komma på saker du gillar att göra med kompisarna och se till att göra dom också. Det kan vara allt från att gå på bio, spela dataspel, sporta, eller vad tusan som helst. Det viktiga är att det är saker du gillar att göra. I början kommer det kanske inte att kännas så roligt för nu är du så deppig för den här tjejen så ingenting känns roligt, men om du bara försöker ett tag så kommer du märka att det letar sig in en liten känsla av glädje även i ditt liv. Det felet som dom flesta gör när dom är olyckligt kära är nämligen att dom helt snöar in på den dom är kära i, och glömmer liksom av sitt eget liv. Det är okay att göra så när man blir tillsammans med någon och är jättekära båda två. Då kan man tillfälligt glömma kompisar och annat, men om man gör så med olycklig kärlek så finns ju liksom inget kvar i ens liv annat än olycka och då blir man deppig. Det är därför det är viktigt att man jobbar lite för att hitta tillbaks till sitt gamla liv och att man gör dom här sakerna som man normalt tycker är roliga.
Mitt andra råd till dig är att du gör klart med den här tjejen vad hon menar egentligen. Din olycka blir ju knappast bättre av att hon beter sig som hon gör och att du inte vet om hon menar vad hon säger eller om hon bara utnyttjar dig. Försök hitta modet och fråga henne vad hon vill och menar med allt hon säger. Du kan ju ta några exempel när hon har svikit och fråga varför hon gör så här och kräva ett svar på hur hon vill ha det egentligen. Jag tror nämligen att du skulle må mycket bättre om du visste vart du stod med den här tjejen och om det finns något att hoppas på överhuvudtaget. Följer du dom här råden så tror jag att du med tiden kan börja se lite ljusare på tillvaron igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar