Frågor och svar om att kyssas

20 Jul 2002, 11:56 343
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 14år som är ihop med min första tjej. Men problemet är att så fort hon närmar sig o vill kyssa/hångla så tittar jag ner i golvet. V har pratat om det men snart orkar hon inte vänta längre. Jag blir jätte deprimerad o besviken på mig själv när ja äntligen är tillsammans med drömtjejen så vågar ja inte kyssa/hångla...Vad ska jag göra????

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är faktiskt så att det inte bara är själva sexet som kan trassla till sig så man blir nervös, utan det som du tyvärr råkat ut för är inte så ovanligt heller. Att kyssa/hångla med drömtjejen är antagligen inte BARA att kyssas och hångla, om du förstår vad jag menar. Här finns faktiskt en massa grejer som kan gå fel som typ: Man vet inte var man ska göra av händerna när man ska börja, man vet inte om man ska titta på sin drömtjej eller blunda när man ska kyssas, man vet inte om man ska öppna munnen när man kysser, eller om man ska sticka in tungan, eller om man ska pressa sina läppar hårt emot henne, man kanske blir torr i munnen av nervositet och då är det kanske inte så gott att kyssa någon, man kanske tycker det är pinsamt att man inte riktigt vet hur det går till att kyssas nu när man verkligen vill kyssa sin drömtjej, man vill ju inte komma med någon taskig variant på kyss det första man gör, mm.
Och när man ska till att hångla är det samma sak.., det finns hur många saker som helst som man kan bli nervös inför och det kanske värsta av allt är väl att veta hur det känns bäst för drömtjejen att hångla…
Förutom alla dom här grejerna som kan ställa till det, kommer också dina egna förväntningar om hur häftigt det ska bli att till slut få kyssas och hångla med drömtjejen. Psykologiskt kan det också trassla till det hela, även man kan tycka att det låter mycket konstigt. Det kan väl ändå inte vara fel att ha en stark längtan efter någonting? Men vårt psyke kan alltid trassla till saker och ting för oss, speciellt när det är just någonting man verkligen längtar efter OCH är första gången man ska till…
Ja, då har jag gett dig förslag på vad det kan vara som ställer till det för dig. Och min idé var inte att du skulle få ännu sämre självförtroende inför kyssandet/hånglandet än du redan haft oturen att få. Nu kommer jag till själva poängen med mitt svar: Sätt dig framför datorn eller skriv ut mitt svar och så använder du och din drömtjej det för att snacka igenom den här lilla spärren som du har fått. Och hoppa inte över någon enda liten grej, även om det känns kanske känns lite larvigt.., för gömd här någonstans ligger sannolikt den där lilla spärren som strular till det för er. För varje grej ni sedan snackar om, så testar ni just den lilla grejen.., och så går ni vidare till nästa… Du kan ju alltid skylla på mig för det är ju faktiskt min idé.., men en psykologs råd är väl ändå värt att pröva när det gäller så mycket… Ni kanske till och med kommer att skratta och ha kul när ni testar mitt råd. Men jag tycker avslutningsvis att er relation är värd att ni försöker med mitt råd.., vad tycker du.., och din drömtjej..?!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar