Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

26 May 2002, 12:28 138
Annat, 0 år
Question


hej!jag höll på at bli våldtagen för ca 3 år sedan av den kille jag förlorade min oskuld med!efter det har jag varit rädd för att ha sex men har ändå haft det typ 3 ggr efter det. Nu har det blivit så att jag är rädd för att ha sex efter som jag är så oerfaren för min ålder. Jag är 18, jag vill ju gå vidare i livet utan att känna såhär, vad skall jag göra? Skulle upskattas jätte mycket om du ville svara på denna frågan eftersom det är så viktigt för mej!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första jag ska säga är att du är inte så oerfaren för din ålder som du kanske tror. Det är ganska många som inte haft sex överhuvudtaget när dom är i din ålder och ännu fler som inte haft sex så mycket. Men bortsett från det så förstår jag av ditt brev att du känner en olust inför sex i och med det övergrepp som din gamla pojkvän begick genom att försöka våldta dig. Jag tycker att du skulle ta och söka upp närmaste Ungdomsmottagning för att prata med någon där. Vi människor fungerar nämligen så att vi oftast måste reda ut saker som hänt oss och som vi upplevt obehagliga, kränkande eller farliga, innan vi kan gå vidare i våra liv, och det du beskriver är en typisk sådan sak. Nu genomfördes tydligen som tur är aldrig våldtäkten, men din tillit och ditt förtroende för killar måste ha fått sig en ordentlig smäll, och ska man ha sex med någon annan människa så är det jätteviktigt att man känner sig trygg och att man kan lita på den andre. Därför är det som sagt bäst att försöka komma till rätta med den här känslan av otrygghet som du har och att ditt självförtroende och tillit till andra får sig en knuff framåt istället. Om du vänder till dig till närmaste Ungdomsmottagning eller om du går till skolkuratorn (om du fortfarande går i skolan) så tror jag att du kan komma till rätta med det här utan att det behöver kräva alltför mycket tid och arbete.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar