Frågor och svar om få kontakt

26 May 2002, 12:42 120
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej, som är kär i en kille.
Han vet att jag tycker om han.
Jag vågar inte säga hej till han.
Vad tycker du att jag ska göra för att få kontakt med han?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med att få kontakt är lite knepigt när man känner sig blyg, och jag önskar att jag hade några mirakeltips att ge dig, men det har jag tyvärr inte. Att ta kontakt med någon man gillar är helt enkelt något man måste träna på. Men det första man måste göra är att bestämma sig för OM man skall våga träna eller inte. Med det menar jag att du skulle ju faktiskt kunna besluta dig för att inte ge det hela en chans då du tycker det är för jobbigt, pinsamt osv att försöka överhuvudtaget. Det finns faktiskt jättemånga människor som låter många chanser i både kärlekslivet och i andra situationer gå dom förbi för att dom inte orkar ta tag i det hela och träna för att bli bättre på att tex ta kontakt. Många säger bara att "det där kan eller vågar inte jag" och så låter dom bara chansen passera förbi. Vad man istället kan göra är att bestämma sig för att "okay, jag är inte så bra på detta just nu, och jag tycker det är jättepinsamt, men jag skall jäklar i det bli bättre på det framöver".
Ett sådan beslut kan du alltså ta, där du bestämmer dig för att försöka träna på att ta kontakt så du blir bättre och bättre. Det är så här man jobbar upp sitt självförtroende kan jag tillägga.
När man sedan bestämt sig så är det bara att sätta igång. Och för din del skulle första träningspasset kunna bestå i att du bestämmer dig för att säga hej till den här killen. Då gäller att du verkligen inte ger dig förrän du klarat det. Det är ju nämligen så när man tränar att det är inte säkert att man lyckas första gången och det är därför man måste vara lite envis och att man verkligen bestämt sig för att träna tills man klarar det.
Steg två i din träning skulle kunna vara att stanna till när du har hejat på honom och fråga hur läget är, eller något annat som du har tänkt ut i förväg. Så här får man alltså hålla på tills man tränat sig så mycket att man inte tycker det är några problem att ta kontakt med någon. Och tro mig, ska man bli bra på detta så får man ligga i för det finns som jag sade i början inga mirakeltips.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar