Frågor och svar om familj

26 May 2002, 12:53 147
Annat, 0 år
Question


Vem bestämmer vart man ska bo vid skilsmässa?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vid skilsmässor så är det oftast föräldrarna som bestämmer vart barnen skall bo. Jag säger oftast för ibland är det nämligen så att föräldrarna inte kan komma överens och det kan ibland gå så långt så att en domstol får avgöra vad som är bäst för barnen. Men detta är som sagt endast i de fall där föräldrarna inte kan komma överens överhuvudtaget och någon väljer att gå till domstol.
Det givna vid skilsmässor är att föräldrarna har delad vårdnad om barnen och att barnen bor hos båda föräldrarna. Ibland kan det ju dock vara så att det är bäst att barnen har sitt huvudboende hos någon av föräldrarna pga närhet till skola, kompisar och annat. Och detta brukar som sagt föräldrarna själv kunna komma överens om. Kan dom inte det försöker man i första hand ta hjälp av utomstående för att medla i frågan. Detta betyder att en person som jobbar med sådana här saker försöker prata med föräldrarna och hjälpa dom att komma fram till en lösning.
När det gäller barnen själv så är det så att ju äldre man är ju mer har man själv att säga till om. Föräldrarna bestämmer ju som sagt i första hand, men skulle dom inte komma överens så man måste koppla in någon som medlar så försöker den som medlar även ta hänsyn till barnens åsikt, dvs om barnen inte är små.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar