Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

28 May 2002, 10:55 328
Kille, 0 år
Question


jag är en kille på 17 år som va ihop med en kille när jag gick i typ 7:an det kändes inte fel eller konstigt det va spännande och mysigt att kramas och hångla å så... men jag tänker inte på killar när jag onanerar å så (men det har hänt) och nu har jag flickvänn sen ett halvår tillbaka och det känns bra.. är jag bi eller vad är\var det med mig???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte ovanligt att man i unga år har någon typ av sexuell relation med någon av samma kön. När man är i tonåren och kommer i puberteten så börjar dom flesta att utforska sexualiteten och enligt min erfarenhet kan detta kännas tryggare tillsammans med en av samma kön. Det motsatta könet har ju andra förutsättningar när det gäller vad som är skönt och hur man gör när man onanerar, varför det kan vara lättare att utforska sin egen kropp och sexualitet med någon som är skapt som en själv. Därför går det inte att säga att man är varken bisexuell eller homosexuell utifrån att man har haft en sådan här relation med någon av samma kön. När det gäller bi-, och homosexualitet är det förvisso så att några känner direkt i unga år om dom har en sådan läggning, men för dom flesta kommer enligt min erfarenhet den insikten betydligt senare, och efter att man testat båda typer av relationer under en längre tid och speciellt gäller detta för bisexuella. I ditt fall där du funderar över om du eventuellt är bisexuell så är det givetvis en möjlighet att du är det, men som sagt det går inte att säga det utifrån den relation du hade i sjuan. I dagsläget har du uppenbarligen en flickvän och trivs bra med det, varför jag tror att du kommer att veta först längre fram om du är bisexuell eller inte. Det kan vara så att om det tar slut mellan dig och din flickvän så kanske du träffar en kille nästa gång. Det är en möjlighet och speciellt med tanke på att du verkar ha en öppen inställning till det här med bisexualitet. Enligt min erfarenhet finns det nämligen fler som är bisexuella än vad som syns idag, eftersom många helt enkelt inte vill vara det och därför inte tillåter sig att känna några sådana känslor för någon av samma kön.
Men som sagt när det gäller dig så kommer du sannolikt inte att veta riktigt förrän om några år då du hunnit se om du fortfarande bara vill vara tillsammans med din nuvarande flickvän, andra tjejer, eller om du även intresserar dig för killar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar