Frågor och svar om förhållande

28 May 2002, 19:08 104
Annat, 0 år
Question


Jag har skrivit flera gånger här. Men tyvärr så har jag inte fått någon svar. Men jag hoppas att ni hjälper mig nu.
Jag har ett ganska så komplicerat problem. Saknar den killen som jag svek två ggr. Jag gjorde slut, pga att han ville ha sex, och jag ville det inte än. Kände liksom en större och större press på mig, ju mer vi träffades. Klarade inte mer, och tänkte att det skulle varit bättre om vi skulle sluta träffas. Men nu inser jag att jag bara inte kan gå vidare i livet. Saknar honom så oerhört mycket. När jag ändå försöker träffa andra och ha kul så kommer jag ihåg honom, och de trevliga stunder vi hade ihop. Jag vet att det inte vore så rätt att säga till honom att jag älskar honom fortfarande, för han skulle säkert tro att jag är helt knäpp, eftersom som sagt så hade jag gjort slut 2 ggr. Dessutom är jag rädd vad jag ska få för svar av honom...
Men nu för nån dag sen, så träffade jag en kille. Och jag trodde att han skulle hjälpa mig komma över mitt före detta. Men det visade sig att han med ville ha sex. Vill alla killar ha det nuförtiden eller? Går det bara inte att man lär känna varandra först. Åtminstone träffas i mer än några veckor, innan man ska ligga med varandra. För att när jag tänker efter, så är de bara ute efter mitt kropp.. så allt mitt ex sa, var bara lögn att få mig i säng. :(
Hjälp mig tack.
17 åring. flicka

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst finns det många killar som gärna vill ha sex ganska direkt, och visst finns det även dom som enbart är ute efter sex. Du verkar haft oturen att träffa just dessa killar även om jag inte kan avgöra om det är så att ditt ex ljög för dig för att han ville få dig i säng. Jag vet ju inte hur länge ni var tillsammans och vad han sa osv, men uppenbarligen har du känt dig pressad av honom att ha sex, och sett det som din enda utvägaatt göra slut med honom, varför det faktiskt verkar som om han var lite för påstridig även om det därmed inte behöver betyda att han ljög om allting.
Jag förutsätter att du försökte prata med ditt ex om att du ville vänta, men att pressen fanns där i alla fall. Jag tycker då att du gör rätt som i första hand lyssnar på dig själv och dina egna känslor och inte hoppar i säng med någon bara för att du känner dig pressad. Att du sedan nu har känslor kvar för ditt ex behöver ju inte vara så konstigt, eftersom du inte gjorde slut med honom för att känslorna tog slut, utan för att ni hade olika uppfattningar om när ni skulle ha sex.
Jag tycker det är viktigt att man skiljer på känslor och andra konflikter. Ibland gör par slut för att känslorna har dött ut, men enligt min erfarenhet så är det ofta konflikter av olika slag, och att man helt enkelt inte kommer överens som gör att man bryter relationen. I sådana fall har man ju känslor kvar för varandra, men man vet att man är för olika för att det skall kunna fungera och därför gör man slut i alla fall. Denna typen av uppbrott är förmodligen svårare efteråt för vi människor är ju sådana att vi lätt glömmer det som varit fel och bara kommer ihåg det positiva. Så därför är det ganska många som känner liksom du att dom har känslor kvar, men att den där orsaken till att dom gjorde slut inte känns så tydligt längre. Men skulle ni bli tillsammans igen så skulle troligtvis samma problem dyka upp igen och då skulle du komma ihåg varför du redan gjort slut 2 ggr. Jag tror att du har börjat få lite insikt i detta när du sist i ditt brev ifrågasätter vad ditt ex egentligen var ute efter. Kanske är det så att din kontakt med den här nya killen fick dig att komma ihåg hur det var med ditt ex, eftersom du tydligen träffade en kille som har ungefär samma uppfattning om sex som ditt ex. Ibland kan det faktiskt vara nyttigt att bli lite påmind om vad det egentligen var som var fel med exet, annars finns en risk att vi ser allt för positivt som jag sade tidigare. Jag tycker att du skall ta dig en riktig funderare över om du tror att ditt ex har förändrats sedan sist ni var tillsammans. Att du har känslor för honom är som sagt naturligt, men därmed inte sagt att det kommer att fungera bättre denna gången om inte du eller han har förändrats som personer. Det finns tillfällen då det fungerar att ta upp ett gammalt förhållande, men det kräver att en, eller båda har förändrats som personer, eller att omständigheterna har förändrats, annars blir det bara som förra gången igen.
När du har funderat över om det egentligen är något som har förändrats sedan sist så vet du svaret på om det är lönt att ta chansen med ditt ex igen eller inte. Tror du att det skulle vara annorlunda denna gången så är det ju bara att satsa, men tror du inte det så får du ta hand om ditt brustna hjärta ett tag framöver och inrikta dig på att i framtiden träffa någon som är beredd att vänta med sex tills även du känner dig redo, och sådana killar finns, det vet jag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar