Frågor och svar om kärlek

29 May 2002, 16:28 128
Tjej, 0 år
Question


Jag är kär i en kille som typ retar mig och håller på med andra tjejer så fort han ser mig.Varför gör han så? Försöker han få mig att sluta gilla honom? det här är jätte jobbigt........

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår att det är jobbigt för dig när han håller på så här, och jag har två tänkbara förklaringar till hans beteende. Antingen så är det så att han gillar dig tillbaka, men att han är så osäker på hur man skall få kontakt med en tjej att han håller på så här och dummar sig för att ändå ha någon typ av kontakt med dig. Det är ungefär som när småkillar springer och drar tjejen dom gillar i håret. Vissa killar kan faktiskt vara så här osäkra även om dom är lite äldre, så dom beter sig som sådana här småkillar, vilket gör att deras kontaktförsök är avskräckande och gör tjejen ledsen istället.
Den andra förklaringen handlar också om att killen har låg självkänsla, men på ett lite annat sätt än det förra. Vissa killar (och tjejer också för den delen) är väldigt beroende av vad andra tycker om dom. Deras självkänsla liksom står och faller med om dom är omtyckta, populära, attraktiva osv. Detta kan göra att vissa försöker göra det mesta av varje gång någon blir kär i dom. När någon är kär i en kan vissa nämligen uppleva det som att dom har makt över den personen. Att då liksom den här killen riktigt demonstrera för dig att han är den som har makten och att han kan hålla på med andra tjejer, reta dig och ändå veta att du är kär i honom, kan ge honom en väldig kick när det gäller självkänslan. Han riktigt frossar i att han är kung och har kontrollen, och att det är han som väljer. Att liksom bevisa det för sig själv och sina kompisar gång på gång genom att hålla på så här som han gör, får honom att känna sig populär, attraktiv, överlägsen och en massa andra känslor som han förmodligen upplever som positiva. Men det hela sker i sådant fall på din bekostnad, och om du tror att denna senare förklaringen är den som är den rätta, så är chansen ganska liten att han är kär i dig tillbaka. Men om det är så här som jag sade sist så är jag övertygad om att han absolut inte vill att du skall sluta gilla honom, för då försvinner ju hans chans att få känna sig så här populär och attraktiv, vilket gör att hans självkänsla kommer att rasa igen.
Jag känner ju inte killen och vet inte heller mer än det du skrev varför jag inte kan avgöra vad som stämmer för hans beteende. Men nu har du fått några alternativ till vad som kan vara förklaringen, så får du se vilket du tror stämmer och handla därefter.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar