Frågor och svar om depression

30 May 2002, 15:17 126
Tjej, 0 år
Question


Jag brukade kunna föreställa mig hur min framtid skulle kunna komma att se ut. Jag visste att det fanns en framtid för mig. Nu kan jag inte se någon framtid alls. Det känns som att mitt liv kommer att ta slut vilken dag som helst. Jag kommer nog inte att få uppleva ett helt sommarlov till. Det är knasjobbigt att känna såhär.....och läskigt. Jag har fått träffa en läkare....hon skrev ut zoloft till mej. Men jag har inte kunnat prata om det här med henne. Kan det va pga min depression som jag känner såhär?? Finns det nåt jag kan göra åt det??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Förmodligen hänger dina tankar ihop med din depression (jag antar att läkaren gav dig den diagnosen eftersom du själv skriver depression). Att äta medicin är ett sätt att göra något åt det, men enligt min erfarenhet så når man dom bästa resultaten om man kombinerar medicinering med samtalsterapi. Nu vet jag inte hur länge du ätit medicin, för det är så gott som alltid så att det tar ett tag innan medicinen har effekt. Men oavsett detta så finns det inget som hindrar att du direkt söker en samtalskontakt där du kan prata om hur du känner dig och få stöd och hjälp att hantera dina tankar och din hopplöshet inför framtiden. Det enklaste vore om du bad den läkare som skrev ut medicinen till dig att skriva en remiss till psykolog. Annars kan du på egen hand ringa direkt till psykiatrins öppenvårdsmottagning och beställa en tid. Det kan dock vara ganska lång väntetid. Du kan också ringa till den Ungdomsmottagning som ligger närmast dig och fråga dom ifall dom har en psykolog som du skulle kunna få komma till. Jag tror att det skulle kännas skönt för dig att få dela dina tankar med någon och som sagt så funkar det oftast bäst om man kombinerar medicin med samtal.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar