Frågor och svar om sex

30 May 2002, 15:39 115
Annat, 0 år
Question


Vad gör man när tjejen inte vill ha något sexuellt samliv alls, när jag i min tur har en himla sexlust och desutom tänder skitlätt på tjejen???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här att man är olika när det gäller om man vill ha sex eller inte kan faktiskt ställa till en del problem i ett förhållande. Man kan aldrig tvinga någon att ha sex som inte vill det, det är helt otänkbart. Inte heller kan man försöka pressa personen och skynda på det hela, eftersom sex bygger på att båda vill, känner sig redo och avslappnade, annars blir det uruselt sex, plus att det inte är rätt mot den som inte vill.
Men å´ andra sidan så kan den som vill ha sex inte gå runt och låtsas att han/hon inte vill ha sex. Inte heller kan man få sexlusten att upphöra genom att försöka trycka bort den eller tänka på annat. Man kan förvisso tillfredsställa sig själv genom onani, men om just gemensamt sex är viktigt så är det fortfarande ett problem.
Nej, varandras känslor för sex är svåra att påverka. Visst kan man kanske genom att prata mycket med varandra om det hela, ibland påverka att den som inte vill med tiden känner att hon/han känner sig redo. Men detta gäller bara i dom fall där nejet beror på att man inte känner sig tillräckligt trygg med sin partner och där man har en osäkerhet kring hur man skall göra osv i sängen. Men som sagt, någon press får aldrig förekomma.
Okay, när man då inte kan göra så hemskt mycket för att påverka varandra, vad återstår då? Ja, det första man bör göra tycker jag är att ta upp det hela med sin partner. Jag tycker alltså att du skall säga till din tjej hur du känner dig och att detta är svårt för dig. Syftet är inte att du skall få henne att gå med på sex bara för att det är jobbigt för dig, utan mer att du skall få prata om hur du upplever det hela. Det är nämligen inte speciellt bra för förhållandet om en går och håller inne med att han/hon är missnöjd. Då brukar det till slut vara så att denne personen tröttnar och bara gör slut pang bom utan att den andre har fattat någonting.
Om du istället tar upp det med din tjej så får du ju samtidigt höra hur hon ser på det hela, och hur hon tänker sig framöver. Det kan faktiskt vara så att om du får en bättre förståelse för henne skäl till att inte ha sex så kan det kännas lättare att acceptera ett nej. Samtidigt kan ni snacka om hur framtiden ser ut. När tänker hon sig tex att ni skall kunna ha sex och vad är det som måste hända för att hon skall vilja?
Allt sådant här gör man bäst i att ta reda på så du liksom vet och förstår hur hon tänker och känner, och hur länge ungefär du får vänta.
Om du trots detta har svårt att acceptera det hela och känner att detta är ett väldigt stort problem, så kommer du kanske börja fundera på att göra slut.
Då får du börja ställa dig frågan om vilket som betyder mest för dig. Är dina känslor för henne så starka att du tycker det är värt att vänta, och att det är okay att tillfredsställa dig själv under tiden, eller är just sex så viktigt för dig att du inte kan vara tillsammans med henne om ni inte har sex?
Jag tycker nämligen att man här ska se er olika syn på sex som vilket problem som helst. I dom flesta förhållande finns nämligen problem som grundar sig på att man tycker olika om vissa saker. Då får man alltid fråga sig själv: Är detta som vi tycker olika om något som jag tycker är så viktigt för mig att jag inte kan acceptera att vi inte gör som jag tycker, eller kan jag acceptera detta eftersom förhållandet har så mycket annat positivt att jag tycker det är värt det ändå?
Den frågan får många ställa sig flera gånger under ett förhållande och dit kommer du kanske också om ni inte löser det hela genom att prata om det som jag sade först.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar