Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

31 May 2002, 14:37 348
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag är en kille på 17år som bor ute i en förort till göteborg. Jag har alltid haft mitt kompis gäng med kompisar jag känt sedan dagis. Men nu är jag helt förvirrad, för jag å kompisarna har alltid snackat om tjejer tjejer å tjejer, å kanske lite bilar åxå, men nu pratar dom inte om tjejernas fasta rumpor längre utan dom pratar om killar... som jag känner, jag är rädd för dom har gått å blivit bögar. Inte för jag är homofob eller nåt, men jag börjar känna mig lite utstött... vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det verkar lite underligt om alla dina kompisar skulle ha blivit homosexuella så där hux flux. Om det nu vore så borde du ha märkt detta tidigare. Nu vet jag förvisso inte hur många kompisar det rör sig om, men det verkar som sagt lite konstigt att alla helt plötsligt skulle ha blivit homo.
Jag tror att det finns andra förklaringar bakom det du upplever. Idag är det som tur är mycket mer accepterat att vara både homo-, och bisexuell. Speciellt gäller detta kanske hos unga. Många unga har ju också någon gång testat en sexuell relation ihop med någon av samma kön, även om detta i sig inte behöver betyda att man är homo-, eller bisexuell. Att dina kompisar snackar om killar istället för tjejer kanske är ett uttryck för detta, nämligen att det är mer accepterat att spana in personer man tycker är attraktiva av båda könen. Det behöver som sagt inte betyda att man är homosexuell. Det kan ju också vara så att någon eller några i ditt kompisgäng faktiskt är homo-, eller bisexuella och att det accepteras i kompisgänget så att man kan snacka om det. Hur det än förhåller sig med den saken så verkar i alla fall dina kompisar ha en ganska öppen attityd till det här med homo-, och bisexualitet. Uppenbarligen stör detta dig lite då du tydligen känner att du har svårt att hänga med i detta snacket och därför känner dig utstött. Det enda som du kan göra som jag ser det är att antingen vänta ut det hela (det kanske är en grej som man snackar mycket om just nu bara), eller så kan du helt enkelt snacka med dina kompisar. Du skulle ju tex kunna fråga varför dom helt plötsligt har börjat snacka så mycket om andra killar istället för att snacka om tjejer som ni tydligen brukade göra. Ni har ju känt varandra så länge att du borde kunna fråga en sådan här sak utan att någon tar illa upp. Oftast tycker jag att det är bäst att fråga sina vänner om det är något som man hänger upp sig på. Annars kan det lätt bli så att man bara glider ifrån varandra, vilket man kanske inte hade behövt göra om man bara snackat och frågat lite mer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar