Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

1 Jun 2002, 14:16 216
Annat, 0 år
Question


Jag är homosexuell men har inte vågat säga det än till någon.
För en månad sen så var jag o några polare på fest men en kompis drack för mycket så han däckade.
Medans han sov fick jag en sån väldans lust att jag sög av honom o hade analsex med honom.
Han vet inget skall jag säga det till honom lr inte.
Vad det fel av mej jag kunde inte låta bli....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det var definitivt fel av dig och faktiskt kan det jämställas med sexuellt utnyttjande eller våldtäkt. Man får nämligen inte sexuellt utnyttja det faktum att någon är så pass berusad att dom inte kan försvara sig, eller säga nej.
Nu tycker ju inte jag att det här är något som du skall gå och bara berätta för honom rakt upp och ner, eftersom detta kan vara väldigt jobbiga saker att hantera. Inte heller tycker jag att du skall tiga om det, för i många fall är det faktiskt så att även berusade personer kan ha en diffus känsla av övergreppet och känna ett obehag i sitt framtida sexliv, vilket blir helt obegripligt för dom när dom inte förstår varför. Men som jag sade så är detta något som är svårt både för dig som gjort det hela, och för honom, varför jag inte rekommenderar att du bara kastar ur dig det. Självklart förstår jag att det är en knepig situation för dig eftersom du genom att berätta i princip gör dig själv till en brottsling, men jag tror ändå att det i längden även är bäst för dig att detta kommer fram, för skulden för vad man själv har gjort kan vara nog så tung att bära, varför även du kan få problem i framtiden om du inte reder ut det här.
Mitt råd till dig är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och pratar med en kurator där. Tillsammans med någon som är van att jobba med sådana här saker, kan du diskutera situationen och komma fram till hur och när ni berättar för din kompis. Du får då också en chans att få hjälp och stöd i din egen situation för det är som jag sade tidigare inte helt enkelt att vara den skyldige till ett övergrepp. Att du är homosexuell är ju i sig ingen förklaring till vad du gjort, eftersom homosexuella inte är mer benägna än andra att begå övergrepp, men eftersom du själv nämner att du inte vågat säga det till någon, så kanske du även skulle må bättre av att få reda ut dina tankar och känslor kring homosexualiteten tillsammans med någon på Ungdomsmottagningen.
Om du bara söker hjälp så tror jag att du kommer att komma igenom den här härvan med en känsla av självrespekt och lärdomar som gör att du inte hamnar i en sådan här situation igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar