Frågor och svar om mobbning

2 Jun 2002, 19:36 228
Kille, 0 år
Question


asså såhär ligger de till.
Jag är 17 år asså, och jag har kommit underfund med att ja är homosexuell
Mina klan/klass kompisar skrattar åt mig och kallar mig håmå! VA SKALL JA GÖRA?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Tyvärr är det fortfarande så att vissa tycker att det här med homosexualitet är något som sticker ut från det vanliga. Det kan vara så att dina kompisar har en sådan uppfattning men det kan också vara så att det här med att du är homosexuell gör dom osäkra, och när unga personer blir osäkra har dom en tendens att antingen skämta mycket kring det hela, eller helt enkelt mer eller mindre mobba den som dom tycker avviker. Nu vet inte jag om du uppfattar deras beteende som mobbning, men i vilket fall som helst så verkar du tycka att det hela är jobbigt.
Det finns ett antal alternativ till vad du kan göra. Du skulle tex kunna snacka med den lärare som har huvudansvaret för er klass. Berätta för henne/honom om vad som pågår och be om hjälp att snacka med dom andra om att du tar illa upp av detta. Det här är kanske inte helt lätt att säga till sin lärare att man är homosexuell, så om du tycker att du har någon annan lärare som du har mer förtroende för kan du vända dig till henne/honom istället.
Ett annat alternativ är att du går till skolkuratorn och berättar om din situation. Det kan kännas lättare ifall man inte har någon lärare som man tycker man känner förtroende för. Hon/han skulle kan också hjälpa dig att få slut på dina kompisars beteende.
Ett tredje alternativ är att du helt enkelt pratar med kompisarna själv. Du kan ta dom en och en, för det är oftast bättre än att snacka med alla på en gång. Berätta hur du känner och be dom sluta med det här. Många gånger är kompisar så himla obetänksamma och håller liksom bara på med dumma saker utan att tänka sig för. Om man då säger till hur man egentligen uppfattar det istället för att man bara låtsas som ingenting, eller t o m skrattar med själv, så brukar kompisarna haja till och faktiskt komma på att det som dom håller på med är förbaskat dumt. Om det här funkar eller ej beror förmodligen på hur bra kompisar ni är i övrigt. Det kanske inte känns så lätt för dig att göra en sådan här sak om det handlar om klasskompisar som du inte har något gemensamt med. Då kan det vara lättare att välja något av dom andra alternativen.
Förutom att ge dig alternativ för att få slut på trakasserierna, så kan jag också tipsa dig om att gå in på RFSL:s hemsida (www.rfsl.se)
Om du tittar under länken "lokalt" så kan du se vad dom har för aktiviteter i din kommun. Det är nämligen så att dom ofta har ungdomsgrupper för homosexuella där man kan dela sina erfarenheter med andra, vilket kan vara ganska skönt om man som du stöter på problem i samhället som är relaterade till din sexuella läggning (en erfarenhet som dom flesta homosexuella delar med dig). Men som sagt, försök på egen hand, eller med hjälp av någon resurs i skolan få slut på trakasserierna i första hand. Alla har rätt att kräva respekt och ett schysst bemötande, det är inget som skall vara beroende av ens sexuella läggning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar