Frågor och svar om kärlek

2 Jun 2002, 19:49 204
Kille, 0 år
Question


Ja och mitt EX träffas då och då... Men saken är den att ja kysser, onanerar och till och med har sex med henne nu... Nått händer varje gång vi träffas... Vad ska jag ta mig till...???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Som svar på din fråga, ställer jag en motfråga. Vad vill du egentligen? Vill du att du och ditt ex skall bli tillsammans igen? Vill du att ni skall ha sex men utan att ni skall bli ihop igen? Vill du att ni egentligen skall bryta helt med varandra?
Jag vet att många som träffar sina ex efter att man gjort slut kan halka in i en typ av föhållande där man inte riktigt vet om det är slut eller inte. Många känner nämligen stor saknad och ensamhet efter att man gjort slut och det är lätt hänt att man då börjar trösta sig med varandra igen, fastän man egentligen gjort slut. Det går av gammal vana. Speciell vanligt är detta i dom fall där man gjort slut på grund av andra skäl än att känslorna för varandra tagit slut. Många förhållande spricker ju beroende på att man inte kommer överens, att man inte tycker man får ut så mycket som man vill av förhållandet, eller helt andra skäl. I sådana fall är det som sagt väldigt lätt att man glömmer bort vad det var som var orsaken till att man gjorde slut och så börjar man strula med varandra igen för att man helt enkelt behöver lite närhet och tröst.
Det brukar inte vara någon lyckad lösning i längden, utan istället brukar det vara bättre att försöka ta sig igenom den sorgeperioden och söka tröst hos vänner och andra iställer för hos exet.
Nu vet inte jag så mycket om just din situation och om det är så som jag beskrivit för dig. Men oavsett detta så måste du först bestämma dig för vad du vill. Om du nu kommer fram till att du vill att ni skall försöka igen, så är mitt råd att du så fort som möjligt säger det till ditt ex. Risken är annars att du blir besviken och sårad om det med tiden skulle visa sig att hon bara tröstar sig med dig utan att mena något med det.
Skulle det tvärt om vara så att du vill att ni skall bryta, så råder jag dig till att tala om detta för ditt ex. Förklara att det blivit lite fel och försök ge henne en förklaring varför du gått så långt med henne nu fast du egentligen inte ville bli ihop igen. Bered dig på att ditt ex kan bli besviken om hon trodde att ni skulle bli ihop igen. Men försök att stå fast vid ditt beslut även om detta händer, för i längden gör du henne en tjänst om du bryter direkt istället för att låta henne fortsätta att hoppas.
Ja, nu får du själv välja hur det ser ut för dig, och handla därefter.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar