Frågor och svar om svartsjuka

4 Jun 2002, 17:00 278
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej som har ett stort problem.jag förstör alla mina förhållandeen pga av min svartsjuka o kontroll beteende!!snälla jag behöver verkligen hjälp för det är sjukligt, funderar om jag ska söka professionell hjälp? det som är problemet är att jag går igång för ingenting(har ett jätte temperament, funderar om det är p-pillrena??hur lång tid tar det innan de går ur kroppen om man slutar??) o sen så går det inte att få stop!Jag vet inte hur jag ska berätta det är så mkt. Det jag vet är att det har med mitt självförtoende och svartsjuka. Har du ngt tips hur jag ska gå till väga, få slut på denna svartsjuka,jag litar ju på honom har aldrig varit med om otrohet etc och har det med mitt självförtoende....hjälp!!!!snäll orkar snart inte mer!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med svartsjuka och kontrollbeteende kan vara lite knepigt, eftersom den som lider av det oftast upplever dom här känslorna så starka att man inte känner att man kan styra något alls. Att dina p-piller skulle vara orsaken till det hela kan jag inte säga något säkert om eftersom jag inte är barnmorska, men det låter lite osannolikt att p-piller skulle ha så starka biverkningar på ditt psyke. Det låter troligare att det har att göra med ditt självförtroende, din förmåga att kunna lita på en annan människa, och kanske en rädsla för att bli övergiven i botten. Jag har nämligen träffat otaliga personer i mitt yrke som gjort som du och stött bort sina partners, och i många fall har personerna ifråga egentligen varit livrädda för att bli lämnade och övergivna. Och det som kanske kan tyckas märkligt i sammanhanget är att när man är rädd för att något skall hända, så fungerar vi människor ofta så att vi utvecklar en massa beteenden för att kontrollera det som vi egentligen vet att vi inte kan kontrollera (man kan ju aldrig kontrollera om man blir lämnad eller inte). Men vi försöker i alla fall. Och att stöta bort sina partners genom svartsjuka, tempramentsutbrott och kontrollbeteende kan vara just ett sätt att försöka kontrollera att man inte själv blir lämnad. Om man själv stöter bort och gör slut på det hela så kan man ju få en upplevelse av att man själv har kontrollen. Och det kan vara detta som gör att du beter dig som du gör. Det kan också vara så att du har så dåligt självförtroende att du inte tycker att du förtjänar något bra förhållande och att du på ett eller annat sätt ser till att förstöra förhållandet för att liksom bekräfta att det verkligen är så att du inte är värd något bra.
Ja, som du märker kan det finnas flera pyskologiska förklaringar till varför man utvecklar ett sådant beteende som du beskriver (det här var bara ett par exempel), och varför dessa känslor blir så starka att man har svårt för att kontrollera dom.
Om du går in under länken "Kärlek" och scrollar längst ner på sidan så kommer du att hitta rubriken "Svartsjuka". Om du läser svaren på dom frågorna så hittar du en del tips om hur man själv kan träna det här med svartsjuka, och dom sätten kan du pröva på egen hand om du känner dig tillräckligt stark och motiverad. Annars är ditt eget förslag om att söka hjälp inte alls dumt. Eftersom detta uppenbarligen drabbat dig flera gånger så att det börjat bli ett mönster så kan det vara all idé att faktiskt söka psykolog på Ungdomsmottagningen eller inom öppenvårdspsykiatrin. Detta skulle du göra för att reda ut vad det är som ligger bakom din svartsjuka och kontrollbeteende, och hur du skall kunna komma till rätta med det och bryta den negativa spiral som du hamnat i. Det finns ju som jag sade flera psykologiska förklaringar till sådana här känslor och beteende och det är väldigt individuellt, varför det kan vara bra att ha en samtalskontakt där man kan reda ut sådana här saker.
När det gäller just hur p-pillerna kan påverka ditt humör och annat så tycker jag att du för säkerhets skull skall ta upp det med din barnmorska, eller vem det nu är som skriver ut dom åt dig. Det skadar ju inte att kontrollera om dom kan ha något med saken att göra eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar