Frågor och svar om sex

4 Jun 2002, 17:20 402
Annat, 0 år
Question


hej jag har ett litet problem. Jag har varit tillsammans med min tjej i evigheter, och är förlovade. Vi har bara haft sex en gång, hon sa att hon gillade det och att det var skönt men det har inte blivit något mer. Hon gillar inte sex något vidare varken att prata om det eller göra det. Hon börjar tafsa mer och mer och gillar att retas men vill inte ha sex. Vad tror du att det beror på? Har frågat henne men hon säger att hon inte vet varför och vad ska´man göra åt det? Jag smeker henne och har oralsex men sen blir det inget mer. Jag börjar bli frustrerad. Jag älskar henne av hela mitt hjärta men jag saknar närheten som man har när man har sex.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan tyvärr inte säga något om anledningen till varför din tjej inte tycker om sex. Jag vet ju ingenting om henne, varför det inte kan bli annat än gissningar.
Jag förstår om du saknar närheten och att det är frustrerande när hon inte själv vet varför hon inte tycker om sex, men den springande punkten här ligger kanske inte just i svaret på frågan varför hon känner så här, utan istället kanske det väsentligaste är hur ni skall komma vidare så inte detta förstör hela er relation. Det som inte framgår av ditt brev är ifall detta är ett problem som ni delar. Med det menar jag: Är det bara du som lider av detta och bryr dig om att försöka få till en lösning, eller är detta ett problem som sysselsätter henne också. Det här med att hon inte tycker om sex och att hon retas men sedan inte vill, och att hon själv inte vet varför hon inte gillar sex, är nämligen något som borde uppta hennes tankar. Det är ju inte du som har själva problemet om du förstår vad jag menar, utan istället är det du som blir drabbad av att hon har ett eventuellt problem. Och då är min fråga: Upplever din tjej detta som ett problem?
Anledningen till att jag skriver som jag gör är den att det enligt min erfarenhet är väldigt svårt att göra något åt en sådan här sak om det bara är den som är drabbad som bryr sig. Det betyder att om din tjej tycker allt är okay och inte är speciellt intresserad av att varken ta reda på varför hon inte gillar sex, och inte heller intresserad av att ni skall kunna ha sex i framtiden, så blir det väldigt svårt för dig. Om däremot din tjej också tycker att detta är ett problem som hon vill lösa så kan man ju söka sexrådgivning tillsammans eller enskilt, tex på Ungdomsmottagningen, eller att man hör med RFSU (www.rfsu.se) om dom vet vart man kan få rådgivning i närheten av vart man bor.
Så mitt råd till dig är alltså att ta upp det hela med din tjej igen och förklara hur du känner det, och samtidigt fråga henne om hon anser att detta är något problem eller ej, och om hon är beredd att försöka göra något åt det?
Säger hon att hon vill försöka lösa det tillsammans med dig så kan ni som sagt söka hjälp tillsammans eller enskilt. Men säger hon att hon tycker det är bra som det är och att hon inte tycker det är något problem att hon inte tycker om sex, så kan du få hur många råd av mig och andra som helst utan att det kommer att leda någonvart. Man kan ju aldrig ändra på en annan människas uppfattning, eller känslor om inte den andre personen också vill nå en förändring. I ett sådant läge har du bara att antingen acceptera det hela och hoppas på att hon ändrar sig och är beredd att lösa det i framtiden, eller så får du börja fundera över om du skall fortsätta i förhållandet, och då blir det ju en fråga ifall allt annat du har med henne uppväger att dina behov på det här planet inte blir tillfredsställda.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar