Frågor och svar om framtidsoro

5 Jun 2002, 15:50 104
Annat, 0 år
Question


Jag är ihop med min första kille någonsin,och vi har bestämt oss för att förlova oss. Eftersom varken han eller jag har haft andra partners så har jag noll erfarenhet av förhållanden alltså. Jag har därför flera gånger förstorat upp småsaker för mig själv som jag kanske inte skulle ha fäst mig vid om jag hade varit 53 år och haft fem,sex seriösare förhållanden typ...Jag kan övertolka massa småsaker som gör livet lite jobbigt ibland...t ex i början av vårat förhållande(nio månader långt nu,still wonderful) tittade jag inte ens åt andra killar.Men nu kan jag erkänna att andra killar e snyggare ibland, fast det tog tid att få mig att inse för mig själv att det inte betydde ngt för vårat förhållande.Jag tänkte att om jag kan tycka andra e attraktiva så e det inte den stora kärleken... sen trodde jag också så när jag började märka att jag ibland helst ville slippa min partner...efter ett tag såg jag mönstret att det snabbt går över, och nog är naturligt. Kan man få en snabbguide av sånt här,hur ser ett förhållande ut? E man jämt lycklig,sexsugen,kan man BARA tänka sig att ha sex med partnern,tänder alla på andra ibland? etc... jag vet att man kan alltid låta tiden lära en,men d tar tid juh =)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vill inte på något sätt låta nedlåtande mot dig, men jag kan inte låta bli att småle för mig själv åt din fråga, för vad du frågar efter är liksom en snabbkurs i LIVET och den kursen skulle nog dom flesta vilja gå för tänk vad mycket misstag man skulle kunna undvika och hur många år man skulle kunna ha det bra istället för att slösa bort dom på problem, kriser och annat. Alla har nog någon gång i livet tänkt den tanken som du uttrycker i din fråga, så det är på inget vis något konstigt med din önskan, men nu är det ju tyvärr så att det inte finns några facit för varken i livet i stort eller för förhållande. Och du har alldeles rätt i att det tar tid att forma sin egen sanning och att det även är mödosamt, varför det som sagt vore underbart om man kunde få en snabbguide, det skulle även jag tycka.
Nu går ju inte det som sagt, men vad man kan göra är att prata med människor och dela erfarenheter. Man kan ju för den sakens skull inte börja kopiera andra människors liv, eftersom allt är så individuellt, men man kan få nya aha-upplevelser, tankar, känslor och idéer som gör att man tar ett kliv åt något håll i sin egen personliga utveckling. Och du har rätt i att du förmodligen inte skulle hänga up dig på dom saker som stör dig nu ifall du var 53 år och hade erfarenhet av en massa förhållande. Men problemet är att du kan inte leva som en 53-åring, tänka och känna som en 53-åring när du bara är runt 20 (gissar bara eftersom jag inte vet hur gammal du är), det går inte hur många råd och snabbguider du än får. Så dom goda nyheterna är att du kommer att få svar på alla dina frågor om hur ett förhållande funkar och om man jämt är lycklig, sexsugen osv. Men dom dåliga nyheterna är att ingen kan ge dig dom svaren utan du måste LEVA dig till dom själv eftersom det helt enkelt inte finns något färdigt svar som gäller för alla. Men som jag påpekade så får man ju en massa intryck och insikter i samspelet med andra människor när man LEVER sig till dom här svaren, men mer kan man inte få från andra, resten får man jobba sig fram till själv, och det behöver inte vara jobbigt och tråkigt, utan kan istället vara roligt och stimulerande.
Det enda jag skulle kunna ge dig är min personliga syn på dina frågor, dvs dom svar som jag i mitt privata liv levt mig fram till. Men dom svaren är ju präglade av min personlighet, min erfarenhet av förhållande och relationer med andra människor, varför dom inte är svar i den mening som du frågar efter. Det är inte heller svar som vilar på någon slags psykologisk kunskap, dvs jag skulle inte kunna svara som psykolog, utan bara som Bosse, och då kan du lika gärna fråga vem som helst.
Jag skulle också kunna ge dig svar utifrån alla människor jag mött i mitt yrke. Men då lovar jag dig att du skulle bli totalförvirrad, för vissa menar att förhållandet inte är rätt om man inte är lycklig, sexsugen osv hela tiden, emedan andra menar att det är en myt och att man till och med måste ha sex med andra för att överhuvudtaget kunna vara lycklig med sin partner. Däremellan finns alla varianter, och det är ett bevis så stort som något på att alla skapar sin egen sanning, och hur din sanning ser ut kommer garanterat att skifta under din livstid, för sådana är vi människor (vi kan som sagt inte vara 53 år i känslorna och tanken när vi inte är det i verkligheten). Vi är i grunden nyfikna och söker hela tiden svar på frågorna kring livet och kärleken, utan att kanske ibland upptäcka hur mycket det ligger i den gamla livsdevisen att det inte är målet, utan vägen dit som gör mödan värd. Och möjligtvis kommer även du att tycka det när du är 53 år, och då hade det varit roligt att få höra vad du kommit fram till......

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar