Frågor och svar om samliv

5 Jun 2002, 16:09 238
Tjej, 0 år
Question


Jag är ihop med en 9 ar äldre kille. Innan jag blev ihop med honom hade jag bara haft sex med en kille tidigare. Redan fran början var det sa att min kille alltid började med sex, jag har endast börjat kanske 5 ganger under 2 1/2 ars tid. Till saken hör ocksa att jag har aldrig fatt en orgasmus. Efter ett halvar sa min kille att han hade ett problem med det, han känner sig inte atradd när jag aldrig visar intresse. Jag förstod hur han maste känna sig men ända kunde jag inte ändra mig. Det blev alltid kortare och kortare tid mellen gangerna som han försökt prata med mig om det. Det är alltid samma sak, jag blir ledsen och grater, jag vet inte vad jag ska säga och han är den enda som pratar. Fast jag vet att det är ett stort problem för honom gör jag inget. Jag försöker tänka pa problemet men jag kommer ingenvart. Mina tankar snurrar bara omkring. Jag har sagt till min pojkvän att sex inte intresserar mig sa mycket och han menar att det är inte normalt, jag är bara 22 ar gammal och intresserar mig inte för sex!! Jag intresserar mig inte heller för att fa en orgasm eller jag gör ingenting för att fa en. Är det onormalt?
Min pojkvän säger att jag inte är avslappnad när vi har sex. Jag har aldrig blivit utnyttjad eller nagot sadant.
Nu har vi varit ihop i 2 1/2 ar och vi mar bägge tva daligt. Nu har det gatt sa langt att min pojkvän har ingen lust att ha sex med mig längre, han känner det som om han utnyttjar mig efterdom han är den enda som för en orgasm. Och vi vet inte hur vi ska komma ur det hela, han menar att det skulle vara bra för mig att prata med hans mamma. Hon är väldigt öppen och sa, men jag skulle tycka att det skulle var sa pinsamt. Jag vet inte vad jag ska göra, min pojkvän är ju väldigt besviken eftersom jag knappt har gjort nagonting sedan ett och ett halvt ar. Och nu maste nagonting ske!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att man saknar lust för sex och att man har svårt att få orgasm är några av dom vanligaste problemen som par har när det gäller det sexuella. Det kan precis som du beskriver leda till att förhållandet blir sämre eftersom det oftast är förknippat både med känslor av skuld och olycka för den som inte känner lust, och känslor av att inte vara åtrådd och bekräftad i sin sexualitet hos den andre. Men bara för att det är ett vanligt problem så betyder det inte att det är lätt att hantera. Ibland är det precis som din kille säger, bra att prata med någon utomstående, när man känner att man inte kommer närmare en lösning inom relationen. Men det behöver ju för den sakens skulle inte vara hans mamma. Ni skulle tillsammans kunna söka sexrådgivning genom att du ringer landstingets växel och frågar om det finns någon sådan där du bor. Ni kan även ringa RFSU (telefonnummer finns på hemsidan www.rfsu.se) och fråga om dom vet vart man kan vända sig i er kommun.
Men det första steget som du måste ta är att bestämma dig för ifall detta med att du inte har lust med sex är något som du vill arbeta med för att förändra. Det kräver nämligen att man verkligen satsar och tar tag i problemet med en vilja att lösa det. Att enskilt eller tillsammans söka rådgivning kan vara kämpigt och kännas både pinsamt och jobbigt, därför krävs det att man verkligen har motivationen och att man vill lösa detta. Om du bestämmer dig för det kan du även vända dig till öppenvårdspsykiatrin och deras kurator som också kan vara en samtalspartner i sådana här fall. Men som sagt,du måste först bestämma dig om du är beredd att jobba med detta problemet. Så fundera för dig själv och prata sedan med din partner och berätta för honom om ditt beslut och sedan får ni försöka ta det därifrån.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar