Frågor och svar om kompis

6 Jun 2002, 17:13 112
Tjej, 0 år
Question


Är mobbing i skolan samma sak som mobbing utanför skolan?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är inte helt säker på att jag förstår vad du är ute efter med din fråga, men som jag tolkar det så undrar du om mobbning även kan förekomma utanför skolan och om det är ungefär samma sak då.
Svaret på detta är att mobbning alltid är mobbning oavsett vart mobbningen sker. Mobbning kan ske hemma i lägenhetsområdet, när man är ute och roar sig, på fritidsgården, i skolan, på arbetsplatser osv. Det kan i princip ske vart som helst.
Och mobbningen utanför skolan kan se likadan ut som inom skolans område. Varje mobbingsfall är i sig unikt, dvs det finns inte två mobbningsfall som är likadana. I det ena fallet kan det vara fysisk mobbning, dvs någon blir slagen eller på annat sätt utsatt för direkt våld. I det andra fallet kan det handla om ren psykisk mobbning, dvs retningar, trakasserier, att man inte får vara med i gemenskapen osv. Allt detta som jag räknat upp i dom båda fallen kan förekomma utanför skolan också och räknas då också som mobbning. Hoppas du fått svar på din fråga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar