Frågor och svar om sex

6 Jun 2002, 18:05 342
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har skrivit hit förut o frågat samma grej. Snälla svara denna gången. Min kille onanerar några gånger i veckan. Vi har även sex var dag och han får alltid utlösning. Borde inte detta räcka?? Duger inte jag i sängen? Han tittar på porr också. Det gör mig jätteledsen. Han har ju mig att titta på. Gör man så om man älskar någon? Snälla,snälla svara.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns många som tar illa upp om partnern onanerar i ett förhållande och som precis som du tror att detta handlar om att man själv inte duger i sängen. Jag tror man är ute på lite tunn is om man blandar ihop lusten att onanera med sex som man har med sin partner. Lusten varierar hos olika personer och även om man har ett tillfredsställande sexliv med sin partner finns det inget som säger att man tappar lusten att onanera för det. Det handlar sällan eller aldrig om att partnern inte duger i sängen. Sedan finns det självklart dom par där sexlivet tillsammans inte överhuvudtaget fungerar och där onani kan vara enda alternativet, men detta gäller ju inte i ert fall varför jag lämnar det åt sidan. Men generellt så behöver inte sex med partner utesluta onani. Det behöver inte vara frågan om att ha antingen eller, utan mer om att man kan ha både och. Självklart när vi pratar om förhållande så är det så att du måste bilda dig din egen uppfattning om det här eftersom det inte finns något rätt eller fel. Det finns säkert många som håller med dig i att man inte borde onanera när man har sex med partnern, men oavsett om du bestämmer dig för att tycka det fortsättningsvis också, så tror jag att du gör dig själv en otjänst om du ser din killes onani som något bevis på att du inte duger i sängen.
När det sedan gäller det här med att din kille tittar på porr, så handlar det ännu mer om vad du själv tycker om det hela. Många människor tycker att porr är helt okay och att det ger en krydda i sexlivet, emedan andra är helt emot porr. I ditt fall så säger du inget om vad du själv tycker om porr. Men det verkar inte som om det är själva porren i sig som du vänder dig mot, utan mer att det återigen handlar om att du får dåligt självförtroende och tycker att du borde räcka. Detta får mig att undra lite över din egen självbild då du verkar vara ganska snabb att känna dig som om du inte duger. Om det nu är så att du inte är emot porr generellt så vore ju en lösning att du tittar med honom och att ni gör detta till en gemensam grej i ert sexliv. Nu verkar det mest handla om att han sitter och tittar och du gör något annat, men om ni gjorde detta tillsammans så skulle det kanske vara skillnad för dig. Men, detta gäller ju bara ifall du tillhör den kategorin människor som tycker att porr är helt okay och stimulerande för sexlivet. Om du istället tillhör den kategorin människor som inte tycker om porr och som tycker att porr är förnedrande osv, då handlar det ju om en helt annan sak. I sådant fall blir det självklart en konflikt mellan dig och pojkvännen när han nu tittar och den konflikten är som vilken konflikt som helst. Vad du kan göra då är att prata med din pojkvän och berätta hur du ser på det hela. Berätta då också om hur du känner dig när han tittar och att du hellre vill att han tittar på dig. Då får du höra hur din pojkvän resonerar och sedan gäller det som vanligt ifall man kan komma fram till någon kompromiss som båda kan acceptera, eller om någon är så övertygad om sitt så att man ställer ett ultimatum. Detta är vad du i dagsläget kan göra rent konkret, men försök för din egen skull att inte blanda ihop onani, porrtittande mm, med att du på något sätt inte skulle duga, räcka till, eller att han inte skulle älska dig, för det tror jag inte att det handlar om. Men vill du vara alldeles säker så fråga din pojkvän om du är orolig, så får du höra vad han säger om saken.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar