Frågor och svar om samlag

7 Jun 2002, 16:10 95
Tjej, 0 år
Question


Vad har hänt med mej??
Jag är 14 år och har för några dagar sen förlorat min oskuld me min kille...de gjorde jätte ont..men jag sa inget..sedan efter, när allt va över så började jag blöda..nu blöder jag lite fortfarande.. jag är rädd att något har gått sönder eller något va ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag blir faktiskt lite ledsen när jag hör din berättelse för ingen skall behöva ligga och ha ont på det sättet första gången man har sex. Det är klart att det kan vara korta stunder då man känner lite smärta, men det skall inte göra jätteont, för då har man lite för bråttom. Jag önskar att du hade sagt till din kille så han kunnat ta det lite försiktigare, eller att han hade haft förstånd att fråga dig. Men nu är det som det är, och jag kan bara hoppas att du säger ifrån nästa gång du har sex ifall det är något som inte skulle kännas bra. Du är väldigt ung för att ha sex och jag vet att det ofta leder till en mängd trassel just för att man inte hunnit mogna riktigt på det personliga planet, vilket gör att unga tjejer oftast gör som du, nämligen tiger och lider. Men du ska veta att det inte är rätt emot dig själv, eftersom det framtida sexlivet kan få sig en knuff i fel riktning när man får dåliga erfarenheter från start. Det är inte meningen att ge dig en massa pekpinnar eftersom du ändå fattade det här beslutet att ha sex med din kille, men jag önskar för din egen skull att du nästa gång säger till när något gör ont.
Men för att återgå till vad som faktiskt hänt nu så är det i sig inget konstigt att det blöder lite efteråt. Men eftersom det nu har gått några dagar och du fortfarande blöder så är det möjligt att dina slemhinnor i slidan blev irriterade och att det är därför det kommer lite blod. Om killen kör på för snabbt eller hårt när tjejen är oskuld kan det nämligen bli en liten skada på slemhinnorna. Detta kan också hända i dom fall tjejen inte är tillräckligt upphetsad och därför inte tillräckligt våt i slidan. Torra slemhinnor är nämligen väldigt sköra och därför är det viktigt att man smeker varandra tills båda är tillräckligt upphetsade innan man genomför själva samlaget.
Nu tror jag inte att den skada dina slemhinnor kan ha fått är speciellt allvarlig,och troligtvis läker den av sig själv, men du måste för din egen skull se till att det inte blir så här igen. Skulle det vara så att dina blödningar inte upphör, eller om du får fortsatta smärtor, så gå till närmaste Ungdomsmottagning och be att få tala med barnmorskan. Hon kan i sådant fall hjälpa dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar