Frågor och svar om onani

8 Jun 2002, 12:52 174
Annat, 0 år
Question


Jag är 14 år. Jag går och tänker på sex hela tiden, jag kan inte vänta. Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att gå och tänka på sex mycket i din ålder är helt normalt och inget konstigt. Men jag hoppas ändå att du inte har för bråttom med att ha sex. Det är mycket som ska stämma när man har sex. Man skall ha rätt partner som man känner att man kan snacka med och som man litar på. Man behöver själv känna att man är tillräckligt mogen för att kunna ta ansvar för sin egen sexualitet, vilket betyder att man själv måste ha självförtroende nog att säga nej när det är något som man inte vill, eller något som inte känns bra. Det betyder också att man kan prata om sin egen sexualitet och visa hur man själv vill ha det, och inte minst handlar det om att man skall vara mogen nog att se till att skydda både sig själv och sin partner mot oönskad graviditet och överförbara sjukdomar.
Ja, det finns många saker som bör stämma för att man skall få en bra erfarenhet när man gör sin sexdebut. Jag kan självklart inte uttala mig om din mognad utifrån vad du skriver, men 14 år är normalt väldigt ungt för att ha sex, varför lagen föreskriver att man skall vara 15 år. Men det finns ju inget som hindrar att du använder onani för att tillfredsställa dig själv och tankar på sex kan ju fungera som upphetsande fantasier, vilket inte är fel. Men jag hoppas som sagt att du kan få utlopp för din lust den vägen ett tag till och att du inte har för bråttom med att ha samlag i verkligheten, utan väntar tills allt stämmer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar