Frågor och svar om självmordstankar

8 Jun 2002, 13:43 111
Annat, 0 år
Question


Vad ska jag göra??
Har en kompis som bor i Falun och han tänker ta livet av sig. Han har försökt ta livet av sig förut men fick ingen bra hjälp. Psykologer och kuratorer hjälper inte honom, han vill ha mer hjälp än att bara prata med nån. Jag föreslog nått hem för ungdomar som vill/har försökt ta livet av sig. finns det nått sånt hem som kan hjälpa honom? Han ville veta det innan han bestämmer sig för att ge upp helt. Inom sig har han gett upp, det finns inget kvar att leva för enligt honom. Jag vet inte längre vad jag ska göra eller säga. finns det nått hem som kan ta emot honom??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att få reda på om det finns något behandlingshem så förslår jag att du vänder dig till psykiatrin. Det finns massor med behandlingshem, men dom har olika profil när det gäller vilka diagnoser, och åldersgrupper dom tar emot. Det bästa vore om din vän och du gemensamt kunde diskutera med hans senaste behandlare, möjligheten att åka till något behandlingshem. Jag vet inte ens om din vän har fått behandling inom psykiatrin, hur gammal han är, eller vad han har för diagnos. Så det bästa råd jag kan ge dig är att ni vänder er till hans senaste behandlare, alternativt till psykiatrin i Falun om nu hans senaste behandlare inte finns där. Det är väldigt dyrt att vistas på behandlingshem och om han inte skall betala det själv, måste han få hjälp från psykiatrin alternativt socialförvaltningen för att få komma dit i vilket fall som helst.
Vidare tycker jag att du skall förmå din vän att söka hjälp även på hemmaplan. Det kan vara så att det inte stämmer med dom första behandlarna man träffar på, men inom psykiatrin finns både psykologer, kuratorer och psykiatriker (läkare med specialistkompeten inom psykiatri), varför dom kan erbjuda behandling både i form av samtalsterapi och medicinering i de fall dom anser det är lämpligt. Om han inte själv förmår att söka hjälp och du fruktar för hans liv,vilket låter sannolikt med tanke på hans tidigare självmordsförsök, så kan du själv kontakta psykiatrin i Falun så kommer dom att ta kontakt med honom. Vid fara för att patienten skadar andra eller sig själv kan psykiatrin vårda honom utan hans medgivande, men i första hand brukar man åka hem till den som svävar i fara och försöka övertyga honom om att låta sig vårdas/behandlas frivilligt.
Detta är dom råd jag kan ge dig utifrån det du skrivit, hoppas att något fungerar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar