Frågor och svar om att vara gravid

10 Jun 2002, 16:30 151
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Jag undrar vad som händer om en tjej får barn, men inte vet vem pappan är. Vad händer då? Vem kontaktar man och vad kan de göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I de allra flesta fall har ju tjejen en misstanke om vem som är pappan. Det kan ibland finnas flera tänkbara pappor, men det går att testa med hjälp av DNA-analys vem som är pappan, och detta gör man genom ett vanligt blodprov.
Det är socialförvaltningen som gör faderskapsutredningar och man kan vända sig direkt till familjerätten på socialförvaltningen för att få hjälp med att göra en sådan utredning.
Den som får hand om ärendet på socialförvaltningen kommer i första hand att prata med modern till barnet. Därefter kontaktar dom de tänkbara papporna och begär att dom skall samarbeta och ta ett blodprov. Gör dom inte det så finns det andra sätt att med hjälp av advokat få in ett blodprov.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar