Frågor och svar om sex

16 Jun 2002, 11:42 214
Annat, 0 år
Question


hej... jag har blivit skit deppig och nerstämd sen min tjej slutat vilja göra sexuella saker med mig. Hon tycker det är skit jobbigt att jag är depp hela tiden och jag me. Jag vågar inte säga att det beror på att hon inte vill. Jag tror hon blir arg... men vad bör jag göra??? vad kan jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du måste faktiskt ta chansen att prata med henne. Men för att försöka undvika att hon blir arg så är det viktigt att man inte slänger ur sig det här som en typ av anklagelse. Alla människor är olika när det gäller det sexuella och vilken lust man har, men eftersom du skriver att din tjej slutat vilja göra sexuella saker, borde det betyda att ni har haft en viss form av sexuell relation innan, men att det nu upphört. Och när det är så att en av parterna tappar lusten, eller drar sig undan av någon annan anledning, så måste man snacka om det ifall förhållandet inte skall braka ihop. Som det är nu går du runt och är deppig, vilket är jobbigt både för henne och för dig, men hon vet inte varför, och då kan det mycket väl bli så att hon till slut tröttnar. eller så tröttnar du utan att ha gett er en chans att lösa det tillsammans, vilket man faktiskt kan ibland om man snackar.
Man stöter på problem i alla förhållanden, men om man inte pratar om det och berättar vad det är för något så är det lätt hänt att den andre går och fantiserar ihop anledningen till partnerns beteende. Men som jag sade tidigare så blir det oftast inget bra samtal om man säger att "jag är deppig för att du inte vill göra något sexuellt" i en anklagande ton. Som jag sade tidigare så vill man olika och känner sig olika redo, och var och en måste bestämma över sin egen kropp och när man vill ha sex eller inte, men man måste ändå prata om det så att båda förstår varför. Och om det nu är något som hänt som gjort att din tjej inte vill längre, så gör man bäst i att prata om det, för då kanske man har en chans att fixa det tillsammans. Jag tycker därför att du skall ta och sätta dig ner ostört med henne och tex berätta att du känner dig ledsen och deppig för att det känns som om hon dragit sig undan det sexuella och att du känner dig avvisad (om du nu gör det). Säg att du gärna vill veta vad det är som fått henne att ändra sig, och fråga om det finns något du kan göra för att underlätta för henne. Det är lite exempel på vad du kan säga men du behöver inte använda mina ord, utan det viktiga är att du pratar om det utan att det blir någon form av anklagelse mot henne.
Om det nu är så att hon helt enkelt inte känner sig mogen för någon typ av sexuell relation så är det inte så mycket annat att göra än att vänta, men om det är något annat som trycker henne så kan ett sådant samtal ge henne en chans att prata om hur hon känner det, så kanske ni hittar en lösning tillsammans. Samtidigt tror jag det är bra för dig att få uttrycka vad du går och funderar på, för man skall inte gå och hålla sådana saker för sig själv när man är tillsammans med någon.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar