Frågor och svar om onani

13 Jun 2002, 12:42 375
Annat, 0 år
Question


Vad ska jag göra? Jag har runkat i princip varje dag sen sexan och har lessnat på det. Det är inte ens skönt längre förrän det kommer, och knappt då ens. Går i 1:an på gymnasiet nu.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är i dom övre tonåren nu och att lusten att onanerar avtar är inget som helst konstigt. Dom flesta människor har sin mest intenvisa onaniperiod i livet under tonåren ungefär som du har haft. Men denna lusten avtar för dom flesta med åren, och onani används bara lite då och då i resten av livet. Man kan förvisso ha mer eller mindre intensiva onaniperioder i vuxenlivet också, men det är som sagt yttert så som onanerar lika ofta som vuxna, som när dom var tonåringar. Jag tycker att du skall ta det hela med ro och inte onanera mer än när du verkligen vill i fortsättningen. Det kanske kommer innebära att det går flera veckor, eller ibland till och med månader, emellan tillfällena. Men om du försöker lyssna till din egen kropp så kommer du känna vad som funkar för dig. Det finns ju inget som säger att man måste onanera, och vissa upphör till och med helt att göra det när dom blivit vuxna. Men det där får man liksom känna efter själv vad som gäller, och du är som sagt i den åldern nu där den största lusten till onani börjar avta, varför jag tycker du skall ta det lite lugnt med det framöver och bara göra det när du verkligen vill. Om du gör så, är jag övertygad om att du kommer tycka det är skönt dom gånger du onanerar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar