Frågor och svar om kompis

14 Jun 2002, 17:56 191
Tjej, 0 år
Question


Hej
Mina kompisar e falska men jag förväntas va med dem och jag vågar inte riktigt säga som jag tycker eftersom de ibland kan vara riktigt snälla.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här när kompisar är falska emellanåt kan vara lite knepigt precis som du säger. Det kan vara lättare när kompisarna är falska och genomruttna helt och hållet för då är det lättare att kanske bryta med dom eller säga vad man tycker, men när det sker lite då och då, och dom är snälla därmellan kan man precis som du bli lite tveksam. Risken är att man köper tid av sig själv och tänker varje gång dom gör något dumt eller falskt att: "Ja, ja, jag står väl ut, för så farligt var det nog inte, för nu är ju hon/han schysst igen."
Så där kan man hålla på ganska länge och acceptera ett beteende från kompisarna som man egentligen inte gillar, just för att det är inte tillräckligt illa för att man skall tycka det är värt att säga något.
Men när man är kompisar så tycker jag att man skall kunna säga både positiva och negativa saker till varandra. Att tex kunna säga till sin kompis att: " Jag gillar dig jättemycket som kompis, och normalt tycker jag du är både snäll och schysst, men när du gör på det här sättet så tycker jag du är dum och falsk." Om man säger så och alltid börjar med att säga något positivt om kompisen så brukar inte det negativa man säger få kompisen att bara känna sig kritiserad. På det viset kan man för det mesta snacka om saker man inte gillar hos varandra. För det är ju nästan alltid så att hur bra kompisar man än är så kan det finnas sidor hos varandra som man inte gillar. Och lyckas man snacka om det så brukar man komma närmare varandra och faktiskt fördjupa vänskapen.
Så eftersom du nu tycker att dina kompisar är snälla ibland, så säg det till dom, och säg även då att du ibland känner att dom är falska. Det behöver inte bli att dom blir arga och inte vill vara med dig om du säger detta på ett schysst sätt så dom inte bara känner sig kritiserade och påhoppade. Att framföra kritik på detta sättet är faktiskt något som alla borde lära sig för det har även vuxna nytta av i arbetslivet och med sina vänner. Man har faktiskt nytta av det med en partner också. Alla människor är mer eller mindre känsliga för kritik, men om man blandar upp det med att även lyfta fram positiva saker så känner sig dom flesta inte så hotade längre. Du får fundera på saken och se om du tycker det är värt att pröva med dina kompisar eller inte.
Skulle det inte funka eller du tycker det är för jobbigt att vara med dom så är nog enda utvägen att hitta nya kompisar. Men det kanske inte heller är något alternativ eftersom du skrev att du förväntades vara med dom. Nu vet inte jag vem det är som förväntar sig att du skall vara med dom och hur detta visar sig så därför är det svårt att kommentera. Men jag hoppas att du fått ett tips om hur du kan göra för att förhoppningsvis få en bättre relation med dina kompisar, för det kanske vore det bästa i alla fall.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar