Frågor och svar om samlag

16 Jun 2002, 11:59 253
Annat, 0 år
Question


Hej jag är 15 år & har aldrig haft sex & jag har faktist ingen anig om hur man gör..måste man göra olika ställnigar räcker det inte med den vanliga tjejen under kille över ställningen?? måste killen kolla på mitt underliv när han sätter in snoppen? kan du beskriva ett normalt samlag??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, man måste inte ha olika ställningar, utan du väljer själv vilka ställningar du vill ha. Om du tycker det räcker med den vanliga att tjejen ligger under killen, så är det inget fel med det. Många, speciellt unga människor, tror att dom måste testa en massa ställningar och ha ganska avancerad sex för att dom skall duga som sexpartners, men så är det inte, utan det viktiga är att man gör det man själv tycker känns rätt och bra. Men det är svårt att säga vad ett normalt samlag är eftersom människors sexvanor ser så olika ut. Den ställningen du beskriver (missionärsställningen) är förvisso en av de allra vanligaste, även om jag inte har någon statistisk på detta. Och det räcker mer än väl med den ställningen, speciellt i början innan man har någon erfarenhet. Om man sedan med tiden känner för att pröva andra ställningar och experimentera så är det också helt normalt. Egentligen kan man säga att allt som båda är med på och tycker är skönt är helt normalt, varför var och en måste avgöra vad ett normalt samlag är. Men människor har i allmänhet inte så avancerad sex, och har inte haft så många partners, eller sexrelationer utan kärlek, som många inbillar sig. Vill du ha lite fakta om detta så kan du gå in på RFSU:s hemsida och klicka på länken "statistik". Där kan du läsa lite fakta om svenska folkets sexvanor.

När det sedan gäller om killen måste kolla på ditt underliv när han för in snoppen, så behöver han inte det. Men killen tar ofta hjälp av handen för att hitta rätt, just eftersom det kan vara svårt att böja sig runt så mycket att han ser. Istället får killen som sagt oftast känna sig fram och där kan även tjejen hjälpa till med handen och styra honom rätt. Och kom ihåg. Den dagen du bestämmer dig för att ha sex, så skall du bara göra det som du tycker känns rätt, för det är faktiskt det som ett normalt samlag betyder, att båda två är överens om vad man gör, både när det gäller ställningar och hur man smeker varandra under samlaget, sedan spelar det ingen roll om man testar en ställning, eller om man vill testa flera.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar