Frågor och svar om få kontakt

17 Jun 2002, 20:38 116
Annat, 0 år
Question


Jag är super kär i en kille som är 2 år äldre än mig..men det är så här jag har bara sett han kanske 5-6 ggr & så i skolkatalogen då..men jag är ändå såå himla kär i han! han vet nog inte ens vem jag är..men första ggr jag såg han så kolla han jätte mycket men jag var ju med min kompis oxå & nästa alla killar tycker om henne..så det kanske var hon han kolla på(?) men iaf så vill jag försöka få kontakt med han men jag är ganska blyg i början men sen går det över..men jag vet som inte vad jag ska säga jag kan ju inte bara gå fram & säga: Tja hur är det med dig?....han är ganska populär & så..han är så himla fin! jag måste få ett svar så snabbt som möjligt! tack på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Eftersom du tydligen bara känner dig blyg just i början så handlar det ju om att hitta något bra sätt att starta kontakten, sedan kanske du fixar resten utan att tänka så mycket.
När det gäller att ta första steget finns ju alla varianter. Från att helt enkelt gå fram och prata och säga att man är intresserad (vilket dom riktigt våghalsiga kan försöka sig på), till att under en längre tid försöka söka ögonkontakt vid olika tillfällen och med hjälp av blickar osv försöka få kontakt och se om han verkar intresserad (ett sätt som funkar för den som har tålamod). Men du verkar ju ha lite bråttom med att vilja ha kontakt, varför du kanske får hitta något sätt som ligger mitt emellan dessa båda sätt. Det kanske inte är så lyckat att gå fram och fråga hur det är med honom, precis som du skrev, utan det kanske är bättre att ha något som kan leda till att ni börjar prata. Om du vet någon som känner honom kan du ju försöka luska ut om han har något intresse eller gillar något speciellt som du kanske också är intresserad av. Säg tex att han är intresserad av, och duktig på dataspel, och du också håller på med det lite. Då kan man gå fram och säga att: Tja, jag har hört att du är ganska bra på dataspel. Jag brukar spela ....(namn på spel)..... Har du något tips hur man skall komma vidare när man hamnat.......osv"
Nu behöver ju inte någon av er gilla dataspel, utan det här var bara ett exempel, men jag tror att du fattar principen. Har man något sådant som intresserar båda så kan man ofta börja snacka med varandra. Men här får man som sagt vara lite klurig och ta reda på vad han brukar göra och gillar.
Något annat man kan göra och som är lite våghalsigare är att passa på när det är någon fest, eller något annat sådant på gång. Då kan man gå fram och fråga ifall han vill hänga på. Man kan ju också ta hjälp av sina kompisar i ett sådant läge och vara några stycken som frågar han och hans kompisar om dom vill hänga på. Det finns tusen sätt att ta kontakt på, men för det mesta brukar det funka om man bara kommer på något man kan gå fram och fråga eller snacka om. Du får fundera vad du skulle kunna hitta för anledning till att ta kontakt med honom, och sedan är det bara att försöka. Du kommer nog märka ganska snart om han verkar intresserad eller ej när du väl hittat något att snacka om. Om du gör som jag sade först och försöker hitta något gemensamt intresse eller något så behöver det inte kännas så jobbigt om han nu inte verkar intresserad av att prata vidare, vilket det kan göra om man stegar fram och säger direkt att man är intresserad. Men pallar man med det så är det faktiskt ganska härligt med människor som vågar ta chansen och faktiskt inte gå några omvägar med någon dom gillar utan säga det rakt ut, eller vad tycker du?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar