Frågor och svar om sexuella trakasserier

17 Jun 2002, 20:38 208
Annat, 0 år
Question


Jag är 19 år och har ett problem som jag tycket är väldigt jobbigt.
Det är så att det finns en utlänsk man i 30-40 års åldern som är väldigt snuskig & äcklig. För några år sedan så träffade jag & en kompis honom på bussen, det var mycket med folk & han frågade om han fick sätta sig med oss, det va okej eftersom det va fullt med folk på bussen & inga sittplatser kvar.
Han komenterad våra kroppar & min kompis tyckte bara att det va smikrande medans jag blev illamående & bara ville springa därifrån.
Sen dess har jag träffat honom på bussen...eller rättare sagt, han har satt sig brevid mig på bussen fast jag har sagt att jag inte vill och så har han visat porrbilder & frågat om jag inte kan tänka mig att bli hans privata hora & bo hos honom. Det är väldigt perversa saker han har frågat om (vill inte ens skriva dom).
Han har följt efter mig flera gånger. Tror jag iallafall. Annars är det sammanträffande att han har gått på samma buss som mig i min hemkommun och åkt till staden för att sedan vara på samma tåg som mig till gbg. Jag har sett honom när jag har varit där & likaså är han på samma tåg som jag när jag åker hem. Flera gånger.
Jag tycker det ör otäckt och jag är rädd för honom. Ser jag honom på bibloteket (där han brukar vara ofta) så får jag panik & bara springer därifrån.
Jag har sagt det till min pojkvän & han har lovat att säga till honom om han gör eller säger något till mig. Men han säger inget när min pojkvän är med.

Vad kan jag göra? jag är verkligen rädd för honom.
Jag har köpt ett överfallslarm som jag alltid har med mig när jag går ut för rädsla för honom.
Min ena kompis (inte hon som han har pratat med förut) tycker att jag är barnslig som går omkring med mitt "jä-la larm" som hon säger. Är jag barnslig?

Han låter bli min kompis nu sen hon fick barn.

Jag är trött på att alltid behöva vara rädd när jag går ut!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker du skall polisanmäla den här mannen. Sådana här saker skall man inte vifta bort och jag kan förstå att du känner obehag. Det går ju inte att säga ifall han följer efter dig eller ej, men han har ingen rätt att trakassera dig med porrbilder och dom andra sakerna du nämner att han sagt. Detta är tillräckligt för att du skall göra en anmälan om sexuellt ofredande. Jag säger inte att han kommer att överfalla dig, för det går inte att uttala sig om ifall han är en person som går vidare med det här, eller om han låter det stanna vid sexuellt ofredande, men jag tycker inte man skall chansa. Och du skall definitivt inte behöva gå runt och vara rädd. Dessutom är det han redan har gjort när det gäller porrbilderna och dom perversa sakerna han säger till dig, nog för en anmälan om just sexuellt ofredande.
Jag tycker inte att du är barnslig utan gå direkt till polisen och gör en anmälan, och diskutera med dom hur dom kan hjälpa dig att få stopp på det här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar