Frågor och svar om kärlek

18 Jun 2002, 20:16 149
Kille, 0 år
Question


Jag har en underbar flickvän. Vi har det hur bra som helst, vi är fysiskt attraherade av varandra och passar varandra väldigt bra mentalt. Vi har kommit väldigt långt på så förhållandevis kort tid i vårt förhållande och vi älskar varandra. Kruxet är att hon bor 40 mil härifrån. Det tar 3-4 timmar med tåg, och det tar mer än halva studiebidraget bara för att träffas. Hittils har det väl fungerat sisådär, under fem månader har vi setts ungefär en gång i månaden. Frågan är om denna relation har någon möjlighet att överleva. Vad säger ni?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Självklart har förhållandet en möjlighet att överleva, men det kommer att krävas lite arbete från er sida. Dels handlar det ju om det praktiska, nämligen att ni får försöka ta det där omaket att sitta på tåget och prioritera när det gäller ekonomin och kanske avstå annat för att kunna ses, men sedan handlar det ju också om att man tillsammans bestämmer att man vill satsa på förhållandet och försöka få det att funka tills ni har avslutat studierna och har möjlighet att bo närmare varandra. Visst är det så att ert förhållande kommer att utsättas för påfrestningar som andra som bor nära varandra slipper. Ni kan inte vara det stöd i vardagen för varandra som andra kan vara, eller bara gå hem till varandra när ni längtar efter den andre, eller gå ut och ha roligt tillsammans så ofta osv. Det finns mycket som inte går när man bor så långt ifrån varandra. Men å andra sidan så behöver ni aldrig välja mellan att vara med kompisar eller partnern, eller känna att ni behöver ge avkall på fritidsintressen och annat för att få tid med partnern, eller irritera er på att partnern alltid kommer för sent när ni skall någonstans osv, sådana saker som andra som lever närmare varandra kan råka ut för. Det finns som du säkert förstår både fördelar och nackdelar med kärlek på avstånd, men det är definitivt ingen omöjlighet att få det att fungera. Och eftersom ni verkar funka bra tillsammans så tror jag att ni skulle vara betjänta av att snacka om dom här sakerna och reda ut hur ni båda två ser på framtiden när det gäller er relation. Är ni båda beredda att satsa på att få det att fungera och ta det besvär och jobb som det kan kräva? För om ni är det så finns det inget som hindrar er från att ha en bra relation precis som vem som helst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar