Frågor och svar om p-piller

18 Jun 2002, 20:27 182
Annat, 0 år
Question


Hej!Jag undrar hur det bästa sättet är att skydda sig om man ska ha säker sex. Hur använder man det m.m??? p-piller t. ex....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det enda sättet att ha säkert sex, och då menar jag att man både skyddar sig mot oönskad graviditet och mot könssjukdomar, är kondom. Kondom kan även användas ihop med andra preventivmedel såsom tex p-piller eftersom det kan hända att kondomer spricker eller att man sätter på dom fel osv, varför det kan finnas en liten risk för att man blir gravid om man inte kompletterar med något annat skydd. Denna risken är ju ganska liten, men ska man vara bombsäker så är det bäst att kombinera. Det finns ju en mängd preventivmedel som skyddar mot graviditet (p-piller, p-stav,p-spruta, pessar, spiral osv), men inget av dessa skydar mot överförbara sjukdomar. Det är bara kondom som kan skydda mot detta varför man alltid bör använda kondom även om man tex äter p-piller.
Kondomen ligger förpackad som en liten rulle som man sätter på toppen av penis och sedan rullar ner. När det gäller p-piller och andra hormonbaserade preventivmedel så är det olika hur man använder dom. P-piller är ju något som man äter dagligen, även dom dagar man inte har sex, för att skyddet skall fungera. Men om du vill diskutera vilket preventivmedel som passar för dig och vill veta mer så råder jag dig att vända dig till närmaste Ungdomsmottagning och beställa tid hos barnmorskan där. Det är alltid bra att diskutera vilket preventivmedel som passar, eftersom det beror mycket på vilka vanor man har, och vad som är medicinskt lämpligt osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar