Frågor och svar om kärlek

19 Jun 2002, 11:12 324
Annat, 0 år
Question


Hjälp min flickvän skall åka till kos!

Min flickvän skall åka till kos med hennes bästa kompis.
Jag får inte följa med, pga det är en tjej grej får jag som svar.
Skall lägga till att jag är 29 år och min flickvän 19 år så det är rätt stor åldersskillnad.
Jag mår jätte dåligt, vill inte förlora henne.
Vi har pratat i åtskilliga timmar om detta.
Jag vet att jag sårar henne när jag tar upp det (hon gråter) men det blir en lättnad för mig när jag har pratat om det.
Efter att jag pratat så får jag en hemsk ångest då jag tycker synd om henne.
Hon har sagt att hon inte orkar detta hur länge som helst, och det gör inte saken bättre.
Jag känner fler som varit på Kos, och de säger att det är svår att vara trogen(varmt, soligt, sprit, snygga killar)
Jag har bara haft en tjej innan och det varade i 9år, under det förhållandet så förekom otrohet som jag fick reda på efteråt.
Kompisen som min flickvän åker till kos med känner jag inte, har bara hälsat lite. Men hon är en party tjej. För att alla gånger som hon ringer min flickvän så handlar det om fest.
Konstigt nog känner jag att jag vill göra slut, bara för att hon åker till Kos, men sedan ångrar jag mig.
Jag älskar ju henne.
När vi pratar om detta så är vi överens om att det handlar om stark svartsjuka.
Det handlar inte bara om Kos utan även vanliga fester då jag inte är med.
Men vi kommer inte längre.
Jag mår dåligt, hon mår dåligt.
Det är mig som det är fel på...
Hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med svartsjuka kan vara ganska komplicerat, eftersom den som är svartsjuk ofta känner så starka känslor av rädsla att förnuftet inte riktigt får det utrymme som det får i andra situationer. Därför är det ganska viktigt att försöka träna sig i att inte bara agera utifrån känslan när man blir svartsjuk utan även försöka använda sitt förnuft.
Vad jag menar med det är att jag träffat många som försökt att trycka bort sina känslor av svartsjuka och bara vara förnuftiga, vilket inte brukar hålla så speciellt länge. Istället handlar det om att ta svartsjukan i handen och låta känslorna finnas där, men agera SOM OM man INTE var svartsjuk. För risken är att om man låter svartsjukekänslorna styra sitt handlande (säg att du på något sätt skulle göra så hon till slut inte vill åka, eller att du gör slut för att hon åker osv) så ger man aldrig sig själv en chans att testa ifall dom här fantasierna man har kring att bli lämnad, bedragen osv, verkligen stämmer med verkligheten, vilket gör att fantasierna får fritt spelrum. Och när fantasier får fritt spelrum och man handlar efter sina rädslor, så har faktiskt rädslorna en tendens att öka i styrka, eftersom det aldrig finns något som talar emot det man fantiserar om skall hända. Här måste man alltså säga till sig själv: "Okay, jag känner mig jättesvartsjuk, och jag är rädd för att hon skall vara otrogen, eller att jag ska förlora henne, men jag skall handla SOM OM jag inte kände någon rädsla överhuvudtaget, låta henne åka och testa ifall mina rädslor och fantasier kring vad som skall hända stämmer med verkligheten. "
Detta är jättesvårt att göra och kräver mod. För man utsätter sig för en risk. Och den risken är du nog väl förtrogen med, nämligen att fantasierna och rädslorna skulle vara riktiga. Visst finns det en chans att din flickvän är otrogen, det finns alltid en chans, oavsett om hon är på Kos eller hemma. Visst finns det i varje kärleksrelation en chans att man blir sviken, bedragen och lämnad. Du har själv gjort den erfarenheten tidigare, men du måste ändå bestämma dig för om du skall ge kärleken en ny chans, och ifall du skall våga lita på en annan människa igen. Detta kommer du kanske få göra många gånger under ditt liv, eftersom livet och kärleken inte är riskfritt. Det kan alltid hända saker som gör oss besvikna och sårade. Det finns aldrig några garantier. Men det val man har som människa är antingen att leva med den rädslan, men utan att låta den styra ens liv, eller begränsa dom personer man bryr sig om och älskar. Eller det andra alternativet, nämligen att låta rädslan för att bli sårad kontrollera ens vardag och stänga in dom man älskar för att inget skall hända, eller som du själv var inne på, göra slut med dom man älskar för att slippa ifrån risken överhuvudtaget. Detta valet måste du, jag och alla människor göra, och först när du gjort detta kan du börja jobba med dig själv och se till att ditt förnuft får utrymme bredvid dina rädslor. Och då är jag övertygad om att du vet vad som är rätt att göra, både i den här situationen med Kos, och i framtida situationer som känns hotfulla och skrämmande.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar