Frågor och svar om incest

20 Jun 2002, 10:33 208
Annat, 0 år
Question


Vad ska man göra om man blivit utsatt för sexuella övergrepp??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man skall vända sig till någon professionell som kan hjälpa en både med dom egna känslorna kring övergreppet, men också med allt det som kan komma när det gäller det rent juridiska eftersom sexuella övergrepp är ett brott.
Jag råder dig i första hand att gå in på en hemsida som heter www.hopp.org
Det är en riksorganisation mot sexuella övergrepp. Där kan du läsa en hel del, bl a finns där telefonnummer till mottagningar där man specialiserat sig på sexuella övergrepp. Om ingen av dom ligger i närheten av vart du bor, kan du vända dig direkt till närmaste Ungdomsmottaging, eller psykiatrin (barn-, eller vuxen beroende på om du är över eller under 18 år).
Det är väldigt viktigt att få hjälp när man blivit utsatt för sexuella övergrepp. Men jag vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att söka den där hjälpen. Det är jobbigt att prata och berätta om dom sexuella övergreppen och sedan har man ofta en rädsla för vad som skall hända när det gäller att anmäla brottet osv. Men allt detta får man hjälp att reda ut och man får ta en bit i taget. Har man rätt stöd och hjälp så går det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar