Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

20 Jun 2002, 10:58 268
Kille, 0 år
Question


Hej! jag har 1 fråga , kan en 15 åring ha sex med en 13 åring om båda vill..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, att ha sex med någon under 15 år räknas som sexuellt utnyttjande av underårig. Det spelar ingen roll om båda vill, utan det handlar istället om ifall den som är äldre borde ha anat att den andre var under 15 år, och i det här fallet vet ni ju båda hur gamla den andre är.
Lagen finns där för att skydda barn och unga från att utnyttjas eftersom man anser att man i den åldern inte har den mognaden som krävs för att kunna fatta egna självständiga beslut om tex när man är mogen för sex. Det är också lätt hänt att unga personer påverkas att vilja ha sex för tidigt för att hänga med, eller behålla sin kille/tjej, verka äldre osv. Att ha sex av sådana anledningar kan vara skadligt för psyket framöver och det är också lätt att unga därför blir utnyttjade av äldre. Detta är vad lagen är tänkt att skydda mot, och därför finns den.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar