Frågor och svar om förhållande

22 Jun 2002, 14:07 104
Tjej, 0 år
Question


Hej.Jag blev tillsammans med mitt ex för ett litet tag sedan,han sa att han älskar mig jätte mycket och att han inte skulle såra mig igen.Men han har sårat mig jätte mycket innan dom andra gånger han gjort slut.Och nu har vi varit tillsammans i några veckor och allting går bra än så länge.Jag är jättekär i honom och jag hoppas att han känner detsamma för mig vilket han säger att han gör...Men ni tror väl inte att jag gjore nåt fel som gav han en sista chans..??..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går aldrig att säga i förhand om man gjort fel eller inte som tagit tillbaka sitt ex. Det vet man aldrig helt förrän efteråt. Men en sak kan man säga och det är att om det nu är så att din kille sårat dig tidigare, så är det jätteviktigt att ni rett ut dom problem ni hade och att ni är övertygade om att saker och ting har förändrats sedan tidigare. Jag menar att om din kille har betett sig illa tidigare så borde du göra klart för dig själv att han verkligen har insett att han gjort fel och att han är villig och ändra sitt beteende innan du ger honom en ny chans. Detta gäller ju åt andra hållet också, ifall din kille anser att du har någon del i dom problem ni haft.
Det brukar nämligen inte vara så lyckat att bli ihop med sitt ex om dom gamla problemen fortfarande existerar och man inte är beredd att ändra på sig för att få förhållandet att fungera denna gången. Ger man bara sin partner en ny chans för att han/hon säger att han/hon saknar en eller älskar en, brukar man tyvärr få uppleva att det tar ett litet tag, men att man sedan är tillbaks där man var innan man gjorde slut förra gången. Så mitt råd till dig är att du pratar med din kille om vad som gick fel förra gången och frågar honom hur han tänkt att bidra till att ni inte hamnar där igen. Och att du samtidigt tar upp hur du är beredd att bidra till att ni skall ha det bra ihop. Då får du en känsla av vart han står och om han är beredd att satsa och ändra sig för att få er relation att funka och att han inte skall såra dig igen. Är man efter ett sådant samtal övertygad om att man har en chans att få det att funka så finns det ingen anledning till att man inte skulle försöka igen som jag kan se det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar