Frågor och svar om självmordstankar

23 Jun 2002, 19:07 113
Kille, 0 år
Question


Hej jag är en kille på snart 15 år och har det svårt hemma i skolan och på fritiden.Jag och mina föräldrar bråkar alltid min flickvän har gjort slut,Jag vill ta självmord nu men hur gör jag det utan att jag överlever och min mamma får träffa mig sen när jag lever igen? Jag vill dö fort ingen smärta ingenting bara dö på nåt sätt hur då? hjälper det med ström från eluttaget hemma eller?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tillhör dom människor som både tror och vet genom min erfarenhet att det är ytterst få fall där det är för sent att göra något åt en jobbig livssituation. Och att det skulle vara för sent gäller aldrig unga människor. Som ung är man beroende av andra vuxna, tex lärare och föräldrar och många unga har rent ut sagt en jäkla otur som inte fått vuxna runt omkring sig som kan ge dom den kärlek och det stöd som ALLA behöver. Livet är väldigt orättvist på denna punkten. Men just för att man inte är ung hela livet så är det också så att situationen för unga personer som har det svårt förändras ganska dramatiskt när dom blir äldre och inte längre är beroende av dom personer som kanske inte räckte till när man var ung. Och förutom detta att man själv en dag kommer att bestämma och kan mer välja sitt eget liv, så finns det ytterligare saker som talar för att det aldrig kan vara för sent när man är ung. Och det är att det finns många människor anställda för att hjälpa just unga, och som kan gå in och kompensera för dom brister som finns i många unga människors liv.
Så istället för att ge dig tips om hur du kan sluta ditt liv, så skulle jag vilja tipsa dig om hur du kan få ditt liv att börja istället. Jag skulle önska att du gick till närmaste Ungdomsmottagning och berättade om hur din situation ser ut och hur du känner inför livet. För om du vågade göra det så skulle du märka att det finns en ljusning och att det som du tycker är svårt och jobbigt går att få hjälp med. Men, du måste ta första steget och verkligen gå dit. Du kan också gå till skolkuratorn och berätta samma sak, för som jag sade så finns det många som är beredda att hjälpa. Du är inte så ensam som du tror om du bara berättar om vad som är svårt för dig. Jag har sagt det förr, men jag säger det gärna igen. Det finns åtskilliga som jag mött under åren som känt som du, och som inte kunnat tro på en ljusning. Ett par år senare när dom fått hjälp, kan dom knappt tro att dom kunde känna som dom gjorde, och att dom tidigare ville dö. Men just när dom befann sig där du befinner dig nu, så trodde dom att allt hopp var ute. Men som jag sade, hoppet är aldrig ute när man är ung för livet kommer inte se ut som det gör just nu för all framtid. Så förutom att säga att ta livet av sig med elektrisk ström sannolikt är både smärtsamt och svårt, så vill jag säga att du kan få hjälp om du bara söker den och då kan även ditt liv komma att kännas meningsfullt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar