Frågor och svar om kompis

23 Jun 2002, 19:11 146
Kille, 0 år
Question


Hur ska man komma över sina känslor om man är kär i sin kompis? Jag har berättat det för henne och hon tog det bra, men hon besvarade inte mina känslor. Hur gör jag nu för att komma över dessa känslor och fortsätta vara kompis med henne? Ska man sluta att umgås på en tid eller prata ut om allt man känner/tänker? Tacksam för svar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man skall sluta umgås en tid eller prata ut, beror mycket på hur man själv känner, hur kompisen känner, och vilken typ av relation man har. Om man själv känner att det är väldigt jobbigt att umgås med sin kompis så tycker jag att man kan dra sig tillbaka ett tag tills det värsta lagt sig. Ofta kan det hjälpa lite om man försöker både vara för sig själv och umgås med andra, och försöka hänga med på roliga saker (även om man inte alltid själv tycker det känns så roligt). Det finns ju ingen anledning att plåga sig själv i onödan genom att fortsätta umgås med sin kompis som om inget hänt, i dom fall man känner att detta är jättejobbigt. Glöm bara inte i ett sådant fall att berätta för kompisen varför du drar dig undan så er framtida kompisrelation inte förstörs genom att ni missförstår varandra i varför du drar dig undan.
Men om man nu inte tycker det är så jättejobbigt att umgås, eller efter att man dragit sig undan en tid, så kanske det är läge för att prata ut om med kompisen. Men detta är ju inget man kan bestämma själv att man skall göra, eftersom det inte är säkert att kompisen vill det. Hon kanske tycker det är jobbigt ifall hon skall vara den som du pratar ut med. Självklart kan man behöva prata om vad detta att du är kär i henne, gör med er kompisrelation och hur ni skall kunna gå vidare som kompisar. Men därmed inte sagt att hon skall behöva sitta och lyssna på när du pratar om hur ledsen du är över att dina känslor inte är besvarade ovs. Detta gör man oftast bäst med en annan kompis i dom flesta fall. Men där spelar det som sagt roll hur din kompis känner och vilken typ av relation ni har så därför kan jag inte avgöra detta åt dig, utan du får själv fundera över vad som gäller för er relation. Men generellt så anser jag alltså att själva hjärtesorgen gör man bäst i att ta med någon annan, emedan man kan behöva prata med kompisen om hur kompisrelationen skall fungera framöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar