Frågor och svar om jämlikhet

25 Jun 2002, 16:10 149
Kille, 0 år
Question


är det något fel med att vara singel? i dagens samhälle verkar det alltid som ett mål att man ska vara tillsammans med någon. är det fel att vilja vara singel? enligt min åsikt ska varje person få bestämma sånt själv..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Självklart är det inget fel med att vara singel. Visst är det nog fortfarande så att dom flesta strävar efter att bli tillsammans med någon, men många människor lever också singel under långa perioder, eller i hela sitt liv och trivs utmärkt med det. Jag tycker väl generellt att det är en mer öppen attityd idag när det gäller ifall man vill vara singel, sambo, gift, särbo osv. Men jag vet samtidigt många som känner som du att vissa nästan tycker det är något fel på en, eller tycker synd om en ifall man är singel. Det finns självklart många fördelar med singelskap och den vanligaste som jag fått höra är att man helt och fullt kan göra det man själv vill utan att behöva ta hänsyn till en partners önskemål och behov. Den största nackdelen som jag fått höra är att man ibland kan sakna någon att dela saker med och få närhet ifrån, men många anser också att man likväl kan få detta från en nära vän, som från en partner. Personligen tycker inte jag att man behöver varken sträva efter det ena eller andra, utan mer låta livet ha sin gång. Träffar man någon som man känner att det känns rätt tillsammans med så lever man i tvåsamhet och träffar man inte någon så lever man singel.. Med det menar jag inte att man lever singel för att man inte råkat träffa någon, utan vad jag menar är att om man tex har ett starkt behov av att leva ensam och själv helt kunna styra sitt liv så är sannolikheten inte så stor att det känns rätt med någon partner även om man kan bli kär. Så det där löser sig oftast av sig själv om man bara följer sin känsla. Lyssnar man bara till sina känslor och sina behov så fattar man ju sina egna beslut om hur man vill leva efter det, även om dom besluten kan innebära att avstå något för att få något annat, vilket oftast är fallet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar