Frågor och svar om sex

25 Jun 2002, 16:13 345
Annat, 0 år
Question


Hej...jag är en tjej på 25 år som aldrig haft en redig orgasm, vet knappt vad det är.
Sex...har jag haft, älskat? kanske...
Min sexlust har blivit mindre o mindre, jag förväntar mig inte längre att jag ska få orgasm utan gör istället allt för att tillfredställa min partner.

Jag vet inte hur jag ska kunna ...vad gör man?

Min historia har fler saker som kanske jag ska nämna...min kroppsuppfattning har inte varit den bästa, men jag är "frisk" nog för att inte få diagnosen på mitt problem.

Jag är rädd, orolig och vet inte vart jag ska vända mig ..hjälp mig, snälla!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker att du skall vända dig till en kurator på din vårdcentral (ring och hör med landstingets växel om dom har någon på din vårdcentral), eller inom vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning (kan också nås igenom landstingets växel. Varför jag tycker att du skall söka en samtalskontakt är för att du känner dig rädd och orolig, och rädsla och oro skall man ta på allvar och inte gå för länge med för det brukar inte bli bättre med tiden. Jag kan inte utifrån ditt brev säga varför du har dina problem, kanske har det som du säger något med din kroppsuppfattning att göra, men det här är något du kan få hjälp med att reda ut i en samtalskontakt. Jag tycker i vart fall att du förtjänar en chans att komma till rätta med dina problem och se hur även du skall kunna få ut något av kärlek och sex. För ofta är det ju så att man har vissa knutar som behöver lösas upp innan man kan känna den typen av närhet och även kunna få orgasm, varför jag alltså rekommenderar dig att ta dina känslor på allvar och söka hjälp innan oron och rädslan blir för stor för dig för att du skall må bra. När du ringer landstingets växel och ber dom att tex koppla dig till vuxenpsykiatrins öppenvård, kan du fråga den person du får tala med inom vuxenpsyk ifall dom har någon sexolog som arbetar med denna typen av problem. Det finns nämligen ofta vidareutbildade psykologer, kuratorer osv med sexologi som specialitet och det hade nog varit en bra lösning för dig. Men annars räcker det bra med en vanlig kurator eller psykolog också.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar