Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

28 Jun 2002, 21:52 427
Annat, 0 år
Question


Jag har haft ett förhållande med en pojke, men gjorde slut för att jag insåg att jag inte var kär & dessutom är asexuell och inte tände på honom mer än gällande kyssar, som jag gillar för att jag tycker det är kul. har aldrig varit kär i varken en kille eller tjej, är femton år så det är inte jätteovanligt ju. nu säger mina vänner till mig att jag bara ignorerar min sexualitet och att jag säkert är lesbisk egentligen men vägrar inse det, att det är därför jag aldrig blir kär... har hånglat med rätt många både tjejer och killar, blir ju inte kåt av det, men tycker att tjejer överlag hånglar bättre än killar... kan det vara så att jag inte vill inse min läggning eller kan man helt enkelt vara antikärlek & sexualitet av sig själv?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag skulle inte vilja säga att du är varken antikärlek eller antisexuell. Och jag håller inte heller med dina kompisar när dom pratar om att du säkert är lesbisk och att du ignorerar din sexualitet. För det första så har du ju tydligen ingen känsla själv av att du är lesbisk och dessutom så är du så ung fortfarande att det inte behöver vara något konstigt överhuvudtaget att du inte har blivit kär än. Det är en myt att tro att alla skall ha blivit kära när dom är femton år. För många kan det dröja ända upp i vuxen ålder innan dom känner att dom är kära första gången. Det finns till och med dom som aldrig träffar någon dom blivit kära i. Detta handlar ju om ifall man träffar någon som väcker dom där känslorna i en, och inte om man är antikärlek eller inte. Så även om dina kompisar kanske är bra att lyssna på i andra fall så tycker jag att du skall ignorera det dom säger nu. Sexualitet och kärlek är något som inte bara kommer på beställning för att man råkar vara femton år, utan det kan som sagt ta lång tid innan man upplever den typen av känslor så oroa dig inte utan låt framtiden visa för dig både vilken sexuell läggning du har och hur det är att bli kär. Det är ingen brådska, och jag tror inte på någon teori att du vägrar inse att du är lesbisk utifrån vad du skriver till mig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar