Frågor och svar om depression

29 Jun 2002, 16:18 329
Annat, 0 år
Question


Hur länge brukar en deppig period vara. Jag vet att det kan vara mycket individuellt och variera säkert med 1000 år, men ungefär.......Jag har nu varit nedsämd i snart ett halft år och jag börjar nästan bli "kompis" med det nu.... är detta vanligt eller "normalt"?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Depressioner som inte behandlas kan i princip vara hur länge som helst. Men man behöver ju inte lida av depression, som är en lite "allvarligare" psykiatrisk diagnos, för att man känner sig nere i perioder, vilket kan vara nog så jobbigt och ha många likheter med depression. Generellt så tycker jag dock inte att man skall gå för länge utan hjälp, vare sig man lider av nerstämdhet eller depression för då är risken stor att man som du beskriver blir kompis med det hela och till slut tror att livet skall vara så här. Det går självklart att göra något åt det hela även om man gått många år och känt sig nere, men det är lättare för en själv ju tidigare man söker hjälp. Att du gått i ett halvår och känt dig nere är i sig inget ovanligt eller onormalt, inte heller är det något konstigt med att du känner att du nästan blivit kompis med det hela eftersom människan är så beskaffad att hon ganska snabbt kan vänja sig vid väldigt mycket, även sådant som egentligen inte känns så bra från början. Men som jag påpekade så tycker jag ändå att du skall söka hjälp för din nerstämdhet innan du vant dig alltför mycket vid att känna dig som du gör. Gå till närmaste Ungdomsmottagning, skolkuratorn/skolpsykologen, eller vänd dig direkt till barn-, och ungdomspsyk, eller vuxenpsyk om du är över 18 år. Där kan du få hjälp med att komma till rätta med dina problem och förhoppningsvis bli kompis med en ljusare sida av livet i framtiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar