Frågor och svar om bråk

3 Jul 2002, 10:28 169
Tjej, 0 år
Question


Mina föräldrar kallar mig för jävla egoistiska unge när dom blir arga på mig.Detta ger mej väldigt låga tankar om mig själv och gör att jag vill rymma.Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När människor blir arga har dom lätt att slänga ur sig saker som är onödigt hårda, just för att dom inte har kontroll över sina känslor. Och detta händer föräldrar också. Men att det är många som gör så som dina föräldrar, ursäktar ju inte beteendet, och innebär inte att man skall behöva stå ut med det när man far illa av vad dom säger. Men ibland kan även vuxna och föräldrar behöva påminnas om att deras ord kan såra och att beteendet inte är acceptabelt. Därför tycker jag att du skall gå till dina föräldrar och be att få prata med dom. Det är viktigt att du väljer ett tillfälle när saker och ting är bra och det inte finns någon konflikt eller något som dom är arga på. Sedan tycker jag att du ska berätta att du far illa av att dom säger att du är en jävla egoistisk unge när dom blir arga, och att detta får dig att få dålig självkänsla. Du kan till och med säga att du förstår om dom blir arga ibland, men att du vill att dom slutar kalla dig för dom här sårande sakerna och att ni löser era bråk på ett annat sätt.
Jag tror att om du förklarar för dom på ett lugnt och bra sätt hur du känner det och hur deras ord sårar dig, så kommer dom att tänka efter nästa gång. Men som jag sade så är det viktigt att du pratar med dom när ni har det bra tillsammans och det inte är något bråk, för då brukar dom flesta föräldrar gå att resonera med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar