Frågor och svar om förhållande

4 Jul 2002, 14:16 505
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Min kille och jag har varit ihop i ett år. Han vill att vi ska ha sex med ett par eller en annan tjej. Han har, för många år sedan, haft sex med sin dåvarande tjej och hennes ex. Vad gör man? Det är ganska otänkbart för mig. Varför vill han göra det, även utan mig. Jag vet inte hur jag ska hantera detta. Hjälp.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Olika människor vill ha sex på olika sätt, och det här med att ta in ett annat par, eller en tredje part tycker vissa är både spännande, upphetsande och att det ger sexlivet en annan dimension. Vad jag menar med detta är att det är omöjligt att förklara varför din kille vill detta, man får nog helt enkelt acceptera att vi alla är olika när det gäller hur vi ser på sex och hur vi vill utöva sex. Men, och detta är ett stort MEN, detta innebär att det inte bara är din kille som har rätt till sin uppfattning om hur sex skall vara, utan detta gäller självklart även för dig. Du tycker att sex på detta viset är otänkbart, och sådan är du helt enkelt, precis som din kille är på sitt sätt, och ingen av er behöver ha fel, utan ni tycker helt enkelt olika. Jag tycker därför inte att någon av er skall skuldbeläggas för att ni tycker olika om sex, och inte heller tycker jag man skall lägga alltför stor energi på att försöka fundera ut varför den ena tycker si och den andre tycker så. Det är nämligen lätt hänt när man tycker olika om sex att man börjar leta förklaringar där inga förklaringar finns att få. Det kanske tex är lätt för dig att tänka att han inte älskar dig tillräckligt, eller att du på något sätt inte duger som sexpartner osv. Och om du börjat fundera i dom banorna så tror jag att ni kommer få problem, för att man har olika smak när det gäller sex handlar sällan om kärleken och förhållandet i sig. Man har olika smak helt enkelt och det har man ju i många andra fall också, men när det gäller sex kan det ofta bli väldigt känsligt av naturliga skäl. Detta är vad jag kan säga utifrån det du skriver och jag tycker att det är ganska rimligt att anta att din kille är en sådan person som vill ha denna typen av sex, eftersom detta uppenbarligen inte är något som han velat bara i ert förhållande.
Sedan kommer vi då till hur man hanterar det här med olikheter, och i det här fallet är det ingen skillnad mot när man tycker olika i andra saker. Det första man måste börja med är just det som jag talade om, nämligen att man accepterar varandras olika känslor och åsikter i frågan. Det handlar alltså om att ni tillsammans måste prata om detta och någonstans komma fram till att: "Okay, ingen av oss ändrar sig i detta utan vi tycker båda som vi tycker, och våra olika uppfattningar är utgångspunkten."
Innan ni kan komma dit så måste ni förmodligen prata en hel del, där ni båda säkert kommer att försöka påverka den andre i önskad riktning. Om det är så att du känner dig väldigt sårad över hans förslag så är det tex läge att säga detta till honom när ni pratar om det. Du kan mycket väl tala om ifall du känner dig svartsjuk och orolig osv. Detta måste komma upp till ytan, men vad jag menar är att när man väl pratat färdigt och ingen lyckats övertyga den andra så måste man ändå komma dit att man försöker se hur man kan leva tillsammans även om man tycker olika. Kan du tex acceptera att han har sex med ett annat par om du slipper vara med? Kan han acceptera att avstå från att ha sex med utomstående?
Kommer man inte fram till något acceptabelt där heller, utan han tex har sex med andra mot din vilja, eller han pressar och pressar dig för att du skall ge dig och vara med, så kommer till slut förhållandet att börja knaka i fogarna. Då kommer man nämligen till slut till den punkt då man själv måste bestämma sig för vart ens egen gräns går, och om kärleken är värd priset man får betala för att stanna kvar i förhållandet. Och svaret på den frågan kan bara du själv avgöra. Men förhoppningsvis har ni löst problemet innan ni kommit till den punkten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar