Frågor och svar om bråk

4 Jul 2002, 14:35 108
Annat, 0 år
Question


hej jag och min pojkvän har varit tillsammans i 6 månader och det har inte gått bra vi bråkar alltid nu förtiden!i början när vi blev tillsammans så hade vi det jätte bra men sedan så började hans kompis säga dumma saker som min pojkvän skulle göra mot mej som t.ex att vara otrogen och inte vara snäll ja allt som är dumt och jag blev jätte sårad och ville prata om det med min pojkvän också gjorde vi det men det kände inte som han lyssnade och nu när jag vill prata med han om det så känns det precis som m han bara skiter i mej!han har börjat undvika och stöta bort mej och kan vill inte kyssa mej för han tycker att jag klänger på honom 24 timmar om dygnet!jag älskar honom jätte mycket men jag vill inte vara tillsammans med honom när han gör så och jag har försökt att göra slut men han blir sur och börjar skrika på mej och är dum!snälla jag behöver ett svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om din kille inte riktigt vet hur han vill ha det. Å ena sidan är han dum mot dig och verkar enligt din beskrivning ganska nonchalant och respektlös mot dig, och å andra sidan blir han sur och arg när du gör slut. Jag vet inte om han medvetet utnyttjar din kärlek till honom och tror att han kan behålla dig hur han än uppträder, men speciellt seriöst låter det inte efter det du säger. Men oavsett vad din kille har för skäl till att bete sig som han gör, eller om han utnyttjar din kärlek medvetet, så tycker jag att det mest väsentliga är hur du känner. Du säger att du älskar honom jättemycket, men det framgår också att du inte vill vara tillsammans med honom när han beter sig som han gör, och att du uppenbarligen försökt få honom att ändra sig utan resultat. Och där har du kommit fram till något som du säkert kommer att ha nytta av i hela ditt liv, nämligen att man visst kan älska någon utan att för den skull passa ihop med personen. Det kan nämligen vara så att det är saker som inte funkar i ett förhållande och att man därför måste göra slut, trots att man har djupa känslor för personen. Många har väldigt svårt att göra slut i ett sådant läge och tror att man skall försöka hänga kvar i förhållandet bara för att känslorna inte tagit slut. Men jag tycker du resonerar helt rätt när du TROTS din kärlek till honom kan se att förhållandet inte är bra för dig själv och din självkänsla, och därför försöker göra slut. Detta är starkt av dig att inse även om du mött motstånd av din kille som gjort att du inte riktigt lyckats genomföra det hela.
Om du har problem med att göra slut för att han blir arg och börjar skrika på dig, så tycker jag att du kan ta någon vän till hjälp. Har du någon kompis som du kan prata med och som kan tänkas ställa upp som stöd när du i så fall skall göra slut med honom (nu utgår jag ifrån att du fortfarande vill göra slut med honom, eftersom du inte skrev något annat)? Jag menar att handlar det om att din pojkvän blir direkt våldsam och hotar dig på något sätt, så skall du inte nöja dig med någon vän, utan då skall du gå till polisen direkt, eller åtminstone till en kurator på Ungdomsmottagningen, eller i skolan och berätta för dom så får dom hjälpa dig. Men om det "bara" är att han blir arg och beter sig allmänt illa, vilket kan vara skrämmande nog, så kan man ha en kompis med sig som finns i bakgrunden. I sådant fall kan du tänka på att fatta dig kort. Du behöver ju bara säga att "jag gör slut med dig för jag tycker du beter dig så illa mot mig, och nu vill jag inte ha något med dig att göra längre", och så vänder du på klacken och går bort till din kompis och så går ni därifrån. Du behöver ju inte stå kvar och lyssna på hans dumheter om han inte kan bete sig som folk. Samma knep kan du använda i en annan situation. Du kan tex ringa honom och stämma träff någonstans där det är mycket folk, typ på ett café. När han satt sig ner kan du säga det du vill säga till homom och lämna honom sedan. Risken att han börjar skrika på ett café är inte så stor ifall han inte är helt okontrollerad.
Ja, detta är några tips om hur du kan hantera det hela och ta dig ur en relation som inte verkar speciellt bra för dig, men det har du ju själv redan kommit fram till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar