Frågor och svar om obesvarad kärlek

4 Jul 2002, 14:48 109
Annat, 0 år
Question


jag har varit kär i en tjej i nästan 2 år. vi var tillsammans i sommaras men hon gjorde slut med mig för att "det va bättre när vi bara va vänner". jag är fortfarande kär i henne och jag är minst sagt trött på det eftersom hon inte är det minsta intresserad.. frågan låter dum, men hur slutar man vara kär i nån?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Som du säkert har märkt så går det inte att bara intala sig att man inte är kär längre. Istället handlar det om att låta andra personer och saker växa sig större än den här känslan man har för någon. För när annat växer sig störe, så blir kär-känslan förminskad och tappar efterhand sin betydelse. För att åstadkomma detta behöver du sannolikt sluta umgås med henne som vän, om ni nu umgås. Hon är nämligen för tillfället en ständig påminnelse om att du är olyckligt kär i henne och det är du inte så betjänt av just nu. Säg till henne att du inte vill träffa henne på ett tag, för att du behöver lite distans till ert förhållande, men att du hör av dig när du känner dig redo.
Sedan är det dags för dig att börja leta efter personer och saker som kan fånga ditt intresse. Sätt igång och umgås med andra kompisar som du tycker är okay. Häng med på saker som dom skall göra, även om det inte alltid känns så muntert. Försök komma på grejer som du själv vill göra, och gör dom. Vill du åka ut och sätta dig på en sten och glo på vattnet hela dagen så gör det. Vill du sitta och spela dataspel hela dagen så gör det. Kommer du inte fram till något som du vill för att allt känns tråkigt utan henne, så ta något i högen av alla förslag och bara gör det, även om du inte har lust. Människan är nämligen så konstruerad att om hon bara sätter igång och gör något eller umgås med någon så brukar personen ifråga, eller aktiviteten liksom "äta sig in" efter ett tag och man blir nästan engagerad mot sin vilja. Och när man gjort det några gånger så blir det bara lättare och lättare. Med tiden kommer du att ha byggt upp ett helt nytt liv som utgår från dina andra kompisar, och att du gör saker som du tycker är roliga och engagerande, emedan kärleken till henne inte fått någon näring överhuvutaget. Då tror jag att du kommer att märka att annat har fått större betydelse än vad hon har, och först då kan kärleken börja klinga av, eller så kan den finnas där ett bra tag, men utan att vara jobbig att bära för man har så mycket annat i livet så den blir inte så betydelsefull. Det kan ta ett litet tag att göra det här och man måste vara ganska envis och motiverad, men det funkar faktiskt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar