Frågor och svar om förhållande

6 Jul 2002, 16:39 109
Annat, 0 år
Question


Jag har gjort slut med min pojkvän för att jag måste reda ut mitt liv. Men han vill inte förstå. Å han är jätte lessen å tar detta jätte hårt. Jag har sagt senare när allt är bra att det kanske kan bli han å jag igen. Jag kan inte äta eller sova. Vad ska jag göra ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om jag förstår din fråga rätt så är det det här med att din pojkvän tar det så hårt som gör att du för tillfället inte kan äta eller sova.
Att göra slut är självklart jobbigt även för den som gör slut, speciellt om det är så att man har känslor kvar för den andre och gör slut av sådana skäl som du anger. Då är det ju inte själva känslorna eller relationen det är fel på, utan istället det faktum att man har annat som man måste ordna först innan man kan ge sig helhjärtat in i en relation. Det är starkt att ta ett sådant beslut för sådana beslut är nödvändiga ibland, men därmed inte sagt att det är lätt. Jag vet inte om du drabbas av skuldkänslor gentemot din expojkvän, eller om du själv också tycker det är jobbigt att ni inte kan vara tillsammans just nu, eller om det är just det faktum att han inte vill förstå som gör det så jobbigt. Eftersom det enda du själv skriver är att han inte vill förstå och att han tar det jättehårt varför jag skall säga något om detta.
Att göra slut av dom skäl som du angav och inte för att relationen i sig är dålig, eller att man slutat älska personen är ju som jag sade tidigare nödvändigt ibland. Men detta kan självklart medföra att den man gör slut med inte förstår varför. Det är mycket lättare för dom flesta att förstå att partnern gör slut när relationen varit dåligt, man har bråkat mycket, eller känslorna helt enkelt inte finns där längre. Men när någon vill bryta förhållandet för att som du säger reda ut ditt liv, så kan det vara jättesvårt för den andre att förstå varför du inte kan göra det även om ni fortsätter vara tillsammans. Eftersom din kille vill fortsätta förhållandet så kan det kännas oförklarligt och svårt för honom när han inte hittar någon egentlig orsak till att du gör slut, eller åtminstone ingen orsak som han tycker håller, eller som han inte tror att han kan påverka.
Detta är något som du kan visa förståelse för men utan att ändra ditt beslut. Men jag antar att ni redan pratat om detta flera gånger och att du försökt förklara varför du inte kan vara tillsammans med honom just nu. Och det är också allt du kan göra. Sedan handlar det om att du själv måste sätta en gräns för hur mycket utrymme du ger honom. Jag menar att du verkar ha nått en gräns där hans envishet gör dig illa, och eftersom du säger att du har saker att reda ut i ditt liv så antar jag att du redan nu kan ha det ganska kämpigt med andra saker. I ett sådant läge måste man se till att liksom skydda sig själv och därför tycker jag att du skall fundera över hur mycket kraft du är beredd att lägga på att få honom att förstå ditt beslut att bryta med honom. Om det är så att du inte har mer kraft för detta nu, vilket det låter som när du beskriver att du inte kan sova eller äta, så tycker jag det är dags att dra gränsen. Som jag sa tidigare så kan man inte göra mer än att förklara och självklart vill din gamla pojkvän att du skall fortsätta i all oändlighet att prata och förklara så han har en chans att påverka dig, förutom att han då får träffa dig, men det kommer inte att hjälpa i längden utan bara få dig att må sämre. Nu har du tagit det här beslutet och om du tycker att du givit honom en rimlig chans att förstå varför du gör slut så måste du säga till honom att du inte kommer att förklara något mer nu, utan att du måste få vara ifred ett tag. För när man har brutit ett förhållande så behöver man oftast ta paus från varandra för att var och en på sitt håll bearbeta det hela. Det är inte enkelt att göra ifall man fortsätter att umgås och fortfarande diskuterar relationen. Där måste du helt enkelt sätta punkt och tydligt markera att det är färdigpratat för din del, och tyvärr så kommer nog detta ansvar att vila på dig eftersom din kille verkar motsätta sig det hela och vill fortsätta relationen. Men i det läget som uppstått så måste du låta honom , eller kräva av honom, att han skall vara vuxen nog att ta hand om SIN sorg över att ni inte är tillsammans längre. Det finns inte något du kan göra för att lindra det hela för honom. Istället ska du koncentrera dig på att ta hand om dig själv och få energi till att reda ut det som du skrev att du måste reda ut i ditt liv. Och enda vägen är att sätta punkt för din gamla pojkvän och markera att du behöver vara ifred och att du har förklarat färdigt. Det låter kanske hårt, men livet ser ut så här ibland och var och en måste lära sig att hantera sina egna problem, varför du skall koncentrera dig på dina och låta honom ta hand om sina.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar